Huoltajien näkemyksiä digitaalisen median ikärajoista varhaiskasvatusikäisillä lapsilla - Hirvonen, Julius (2024)
Digitaalinen media on median muoto, jota käytämme digitaalisesti. Digitaalinen media on vahvasti osa lapsuutta pelien, lastenohjelmien ja elokuvien kautta. Tämä näkyy lasten leikeissä ja heidän käyttämissään kulutustuotteissa. Kaikki digitaalisen median sisältö ei kuitenkaan ole lapsille suunnattua. Suomessa käytössä olevat ikärajat pohjautuvat erilaisiin lakeihin. Perustana ikärajoille on lapsen oikeuksien sopimus, ja sen tarkoitus taata kaikille lapsille turvallinen lapsuus. Ikärajojen noudattamista valvoo ja tarkastaa Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (Kavi). Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää huoltajien näkemyksiä digitaalisen median ikärajoituksista. Tutkimuksessa selvitetään, noudatetaanko ikärajoituksia, ja miksi. Tutkittiin myös, miten huoltajat muuttaisivat ikärajoja. Tämä tutkimus on laadullinen tutkimus. Tutkimukseen osallistui yhteensä kahdeksantoista huoltajaa. Osallistujan tuli oli olla varhaiskasvatusikäisen lapsen huoltaja. Tutkimukseen osallistujat kerättiin sosiaalisen median kautta jaettavalla kyselylomakelinkillä. Linkkiä jaettiin Facebookissa suurten kaupunkien Puskaradio- ryhmissä, sekä tutkijan henkilökohtaisessa sosiaalisessa mediassa. Vastaukset analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä teemoittelua hyödyntäen. Tulokset osoittivat, että huoltajat pitävät ikärajoja merkityksellisinä; ja pääosin myös noudattavat niitä. Tulokset muodostettiin vastauksista kolmen löytyneen teeman pohjalta. Teemoja olivat turvallisuus, tarkoituksenmukaisuus sekä henkinen kasvu ja kehitys. Tulosten mukaan, suurin osa vastaajista pitäisi ikärajat nykyisellään.