Keskeiset mittarit kartonkikoneen suorituskyvyn arvioinnissa - Lähde, Susanna Tuulikki (2024)
Globaalin kilpailun kiristyessä teollisuusyritysten tuottavuuden parantaminen on muodostunut erittäin tärkeäksi tekijäksi menestyksen saavuttamiseksi ja kilpailuedun parantamiseksi. Yritykset panostavat taloudellisen tehokkuuden lisäksi myös tehtaiden tuotantolinjojen toiminnallisen tehokkuuden kasvattamiseen. Tämän diplomityön tavoitteena on selvittää mitkä ovat keskeisimmät mittarit, joilla kartonkikoneiden tuotantotehokkuutta voidaan mitata ja arvioida. Työn teoriaosuudessa keskitytään selvittämään millaisia tuotantotehokkuudenmittareita kartonkitehtaissa käytetään. Empiirisessä osiossa tutkitaan miten tuotantotehokkuuden mittareita voidaan laskea ja havainnoida tutkimuksessa käytetyn datan avulla. Lisäksi tutkitaan, miten tuotantotehokkuuden vaihteluita voidaan analysoida. Tutkimuksen perusteella kartongin valmistuksen keskeisimmät tuotantotehokkuutta kuvaavat tunnusluvut ovat aikahyötysuhde, materiaalihyötysuhde ja näiden yhdistelmästä koostuva kokonaistehokkuus. Tutkimuksessa käytetystä datasta onnistuttiin laskemaan ja visualisoimaan kolme aikaan liittyvää tunnuslukua. Lasketut tunnusluvut olivat käyttöaste, aikahyötysuhde ja aikahyötysuhde ilman seisokkeja. Materiaalihyötysuhdetta ja kokonaistehokkuutta ei onnistuttu laskemaan datasta puuttuvien tietojen vuoksi. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että tehokkuusmittarit helpottavat ja monipuolistavat tuotantolinjojen tehokkuuden havainnointia sekä tarjoavat tärkeää tietoa konelinjan suorituskyvystä. Tuotantotehokkuuden vaihteluiden tarkempi analyysi on kuitenkin haastavaa, koska datan saatavuuteen ja sen oikeaan tulkintaan liittyy todellisessa tuotantoympäristössä paljon epävarmuustekijöitä.