Työvälineisiin tehtyjen investointien vaikutukset etä- ja toimistotyöhön - Lammintaus, Jonne Mikael (2024)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee työvälineitä ja niihin tehtyjä investointeja sekä niiden suhdetta mm. halukkuuteen palata etätöistä jälleen toimistolle tekemään toimistotöitä. Viimeisen kahden vuoden Covid-19-pandemia on laittanut toimistotyöläiset suurelta osin etätöihin, ja ihmiset ovat tehneet tai jättäneet tekemättä hankintoja kotitoimiston suhteen. Tutkielma käy teoriaa läpi työvälineisiin ja työhyvinvointiin työvälineiden näkökulmasta liittyvistä asioista. Tutkimus pyrkii osoittamaan mitä yhteyksiä työvälineisiin tehdyillä investoinneilla ja työn mielekkyydellä, tehokkuudella ja mieltymyksillä etä- tai toimistotyöhön on. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena Webropol-alustaa käyttämällä internet-lomakkeella. Kyselyyn saatiin yhteensä 122 vastaajaa 23.4.-12.6.2023 aikana. Kyselyn toteutettiin täysin anonyymina ja vastaajia haettiin ihmisryhmistä jotka ovat tehneet etätöitä covid-19 pandemian aikana. Kyselyn tulokset analysoitiin Webropolin omien tilastotyökalujen, Excelin ja IBM SPSS Statistics -sovelluksen avulla. Tutkimuksen merkittävimmät tulokset ovat että vain 8,3% ihmisten mieltymyksistä jatkaa töitä etänä, verrattuna toimistoympäristöön, voidaan selittää taloudellisilla investoinneilla työvälineisiin. Mieltymykseen tehdä mielummin etätöitä liittyy siis muita tärkeämpiä syitä joita saattavat olla esimerkiksi työn ja vapaa-ajan välinen tasapaino. Toinen tutkimuksessa selvästi esiin nouseva asia oli että etätöissä n. 19,2% teknisistä ongelmista voidaan selittää taloudellisilla investoinneilla työvälineisiin tai näiden investointien puuttumisella. Toimistoympäristössä tämä luku oli n. 10,2% mikä voi viitata siihen että ihmisillä toimistossa vaikuttaa olevan vähemmän teknisiä ongelmia työvälineiden kanssa kuin kotona. Tämä voi johtua kenties siitä että toimiston työvälineisiin on alun perin panostettu enemmän taloudellisesti.