« Saisis par la terreur » : les représentations et les idéologies concernant l'Ukraine et la Russie dans les articles du Figaro et du Daily Telegraph sur le conflit russo-ukrainien - Laitinen, Essi (2024)
Ukrainan ja Venäjän välille vuoden 2022 alussa syttynyt aseistettu konflikti on yhä käynnissä, ja siitä on uutisoitu laajasti ympäri maailmaa eri tiedotusvälineissä. Tässä tutkielmassa tarkastelemme konfliktin osapuolten representaatioita eli sitä millainen kuva kustakin maasta luodaan kielellisin keinoin. Lisäksi olemme kiinnostuneita representaatioiden taustalla vaikuttavista ideologioista. Aineistomme koostuu ranskan- ja englanninkielisistä sanomalehtiteksteistä. Tekstit on koottu Le Figaro- ja The Daily Telegraph -sanomalehdistä aikajaksolla 25.02.-02.03.2022 eli aivan konfliktin alkumetreiltä. Tekstejä on yhteensä kuusi: kolme ranskan- ja kolme englanninkielistä. Tekstit analysoitiin käyttämällä Wodakin (2015) kehittelemää ja kriittisen diskurssintutkimuksen alueelle kuuluvaa analyysimenetelmää, joka koostuu viidestä ”askeleesta” tai vaiheesta. Valitsimme viidestä askeleesta kolme, joita käytimme analyysissä.