Tekoälymallien hyödyntäminen kalasteluhuijaussivustojen tunnistamisen työkaluissa - Kettunen, Atte (2024)
Kalasteluhuijaukset ovat yksi nykyajan vaarallisimmista kyberrikollisuuden muodoista. Kalasteluhuijaus on matalan kynnyksen kyberhyökkäys, jolla kohteelta voidaan huijata arkaluontoisia ja luottamuksellisia tietoja. Kalasteluhuijausten tunnistamiseen on kehitetty erilaisia työkaluja, joiden avulla käyttäjä voi tunnistaa mahdollisia kalasteluhuijauksia. Tässä kandidaatintutkielmassa tutkitaan tekoälymallien hyödyntämistä kalasteluhuijausten tunnistamisessa. Tutkielmassa keskitytään erityisesti kalasteluhuijausten verkkosivustojen tunnistamiseen niiden URL-osoitteen ja sisällön perusteella. Tutkimuksen tarkoituksena on arvioida tekoälymallien tuomia hyötyjä, sekä niiden käyttöön liittyviä haasteita kalasteluhuijausten tunnistamisessa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuus koostuu vertaisarvioiduista tutkielmista, kirjoista ja artikkeleista. Tutkielman perusteella tekoälymallien avulla kalasteluhuijausten tunnistamisen työkaluista voidaan tehdä käyttäjien silmissä luotettavampia. Tekoälymalleja hyödyntämällä tunnistamisen työkaluista saadaan tarkempia ja laadukkaampia. Tekoälymallien avulla voidaan myös auttaa käyttäjää ymmärtämään työkalujen toimintaa paremmin, mikä parantaa niiden käytettävyyttä. Tekoälymallien suuret laskentakustannukset, epävarma tietoturvallisuus, sekä puutteellinen kyky sopeutua erilaisiin kalasteluhuijauksiin taas ovat esimerkkejä näihin malleihin liittyvistä ongelmista. Tutkimuksessa keskustellaan myös käyttäjän roolista kalasteluhuijausten torjumisessa. On huomattava, että pelkällä teknologialla ja tunnistamisen työkaluilla kalasteluhuijauksia ei koskaan voida välttää täydellisesti.