Puolijohteiden toimitusketjujen riskit : vaikutukset puolijohdesektorin ja siinä toimivien yritysten jatkuvuuteen - Salmi, Markus (2024)
Puolijohteet ovat kaiken modernin teknologian, ja siten myös tietojärjestelmien perusta. Niiden avulla rakennetaan nykyajan puhelimet, tietokoneet, palvelimet, kodinkoneet, ja listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin. Puolijohteet ovat myös geopoliittisen vallan väline, koska ne määrittävät niin kansainvälisen taloudellisen, kuin myös sotilaallisen vallan. Niiden saatavuus määrittää teknologian kehityksen ja uudet innovaatiot. Puolijohteiden saatavuus taas on riippuvainen puolijohteiden toimitusketjujen sujuvuudesta. Puolijohteiden toimitusketjut ovat kuitenkin niin globaalisti hajautuneet, sekä samalla yksittäisille yrityksille keskittyneet, että niihin liittyy merkittäviä riskejä. Toimitusketjujen riskit ovat merkittävä riski koko puolijohdemarkkinalle, kuin myös siinä toimiville yrityksille. Tässä tutkielmassa perehdyttiin puolijohteiden merkitykseen tietojärjestelmissä ja teknologian kehityksessä. Tutkielmassa syvennyttiin kahteen puolijohteiden toimitusketjujen riskiin, sen monimutkaisuuteen ja siihen liittyviin geopoliittisiin jännitteisiin, sekä syihin näiden riskien muodostumiselle. Tavoitteena oli pohtia näiden riskien merkitystä puolijohdesektorin ja siinä toimivien yritysten jatkuvuuteen. Tutkielmassa pohdittiin myös valtioiden ja niissä toimivien yritysten varautumista mahdollisiin puolijohdekatkoksiin. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Aineistona tutkielmassa käytettiin vertaisarvioituja tutkimusartikkeleita, alan ajankohtaisia raportteja, sekä kirjoja. Tutkielmassa tutkitaan, mistä puolijohteiden toimitusketjujen riskit muodostuvat, ja osoitetaan niiden vaikuttavan puolijohdemarkkinan ja siinä toimivien yritysten jatkuvuuteen. Tutkielmassa käy ilmi, että puolijohdemarkkina ja siinä toimivat yritykset ovat hyvin haavoittuvaisia toimitusketjun globaalisuuden ja monimutkaisuuden vuoksi. Myös geopoliittiset jännitteet, ja niistä kumpuavat valtioiden toimet muokkaavat puolijohteiden toimitusketjujen toimintaa. Näiden toimitusketjujen riskien todetaan heikentävän puolijohdemarkkinan ja siinä toimivien yritysten jatkuvuutta. Valtioiden ja yritysten tulisi varautua puolijohdekatkoksiin vahvistamalla alueellista puolijohteiden toimitusketjua, joka vähentäisi riippuvuutta muihin valtioihin. Valtion sisäinen täydellinen puolijohteiden toimitusketju on kuitenkin mahdotonta rakentaa. Pelkkä alueellisen toimitusketjun vahvistaminen ei myöskään poista kaikkia riskejä, se vain vähentää niitä.