A study of Angela Carter’s life and the novel The Magic Toyshop - Rentola-Seppälä, Tuulikki (2024)
Tämän tutkielman aiheena oli tutkia brittiläisen kirjailijan Angela Carterin (1940–1992) elämän ja hänen kirjoittamansa romaanin The Magic Toyshop (suom. Maaginen lelukauppa) yhtäläisyyksiä. Ilmestyessään vuonna 1967 romaani ravistutti aikansa brittiläisen yhteiskunnan patriarkaalisia käsityksiä. Romaani kertoo Melanie-nimisestä tytöstä ja hänen perheensä elämästä Philip-enon lelukaupan yhteydessä. Romaanissa esiintyy intertekstuaalisuutta, viittauksia ja merkityksiä ja on teemoiltaan sekä tyylilajiltaan moninainen. Angela Carterin elämänvaiheisiin on perehdytty hänestä kirjoitetun elämäkerran ja muiden hänestä tehtyjen elämäkerrallisten kirjoitusten avulla. The Magic Toyshop-romaani on käyty läpi kokonaisuudessaan ja sitä on tarkasteltu myös siitä tehtyjen analyysien ja tutkimusten valossa. Pyrin osoittamaan löytämiäni samankaltaisuuksia elämäkerrallisen kirjallisuudentutkimuksen ja lähiluvun avulla. Tutkimusmateriaalin suuren määrän vuoksi tutkimus on rajattu koskemaan vain romaania The Magic Toyshop ja Carterin elämää hänen syntymästään romaanin julkaisuvuoteen asti. Tulokset on jaettu kolmeen ajanjaksolliseen ja teemalliseen ryhmään Carterin elämänkulkua ja romaanin tapahtumia mukaillen: lapsuuteen, nuoruuteen ja avioliittoaikaan hänen ensimmäisen aviomiehensä kanssa. Tutkimuksessa tuli esille, että romaanin teemat, henkilöhahmot ja tapahtumat voivat kuvastaa moniulotteisesti Carteria itseään, hänen elämänkokemuksiaan, hänen elämäänsä vaikuttaneita ihmisiä ja myös hänen ajatuksiaan yhteiskunnallisiin muutoksiin liittyen. Carter itse on sanonut, että Melanien henkilöhahmon täytyy olla hän itse. Olen tulkinnassani ottanut huomioon mahdollisuuden, että romaanit voivat sisältää yhtymäkohtia kirjailijan omaan elämään ja, että elämäkerrallinen kirjallisuus voi olla totuutta, mutta myös fiktiota. Lopulta kyse on kuitenkin lukijan ja tutkijan tulkinnasta.