Maintainability in cloud-native architecture - Kettunen, Juho Petteri (2024)
Tutkielman tavoitteena on selvittää kuinka ylläpidettävyys huomioidaan pilvinatiivien sovellusten arkkitehtuurisuunnitteluvaiheessa. Tämän saavuttamiseksi toteutin kyselyn nykyisen työnantajani Nordcloudin pilviarkkitehtien keskuudessa. Kyselyn perusteella havaitsin, että ylläpidettävyys priorisoidaan korkeammalle kuin skaalautuvuus ja suorituskyky, mutta alemmaksi kuin turvallisuus ja luotettavuus. Kategorisoin vastaajien antamat neuvot, jonka ansiosta näin että ylläpidettävyyden parantamiseksi he valitsevat vakiintuneita teknologioita, infrastructure-as-code -työkaluja, hallinnoituja palveluita, ja CD/CD-putkia. Yleisimmät arkkitehtuuriin liittyvät suositukset liittyivät löyhään kytkentään, mikropalveluarkkitehtuuriin, modulaarisuuteen, ja arkkitehtuuriseen yksinkertaisuuteen. Tulevaisuuden päivitysten helpottaminen nähtiin myös arvokkaaksi, ja usein yksittäisetkin ehdotukset olivat oleellisia. Vaikka vertailu kirjallisuuteen perustuu esimerkkeihin, niin tulokset vaikuttavat yleisesti ottaen noudattavan olemassaolevan kirjallisuuden ohjeistuksia.