Uusien järjestelmien käyttöönoton aiheuttama teknostressi loppukäyttäjien kokemana– OP Uusimaa - Haapakoski, Matias Juhani (2024)
Tämän tutkielman tavoitteena oli tutkia OP Uudenmaan henkilöstön kokemus-ta teknostressistä, joka on peräisin uudistetuista työskentelyn taustajärjestel-mistä. Tutkielmassa selvitettiin vastaajien suhdetta teknologiaan niin minä-pystyvyyden kuin teknologiaan asennoitumisen näkövinkkelistä. Tutkielmassa oli kaksi tutkimuskysymystä: 1. Ovatko kohdeorganisaation henkilöstön digitaidot, asenne digitaalisuuta tai etätyön määrä yhteydessä teknostressiin, ja onko edellä mainittuihin vaikutusta työntekijän kokemuksella, iällä, sukupuo-lella tai työtehtävällä? 2. Ovatko perinnejärjestelmien modernisoinnin seurauk-sena käyttöönotetut uudet järjestelmät helpottaneet vai hankaloittaneet työnte-kijöiden kokemusta työstä, ja onko edellä mainittuun vaikutusta työntekijän kokemuksella, iällä, sukupuolella tai työtehtävällä? Tutkimuksen aineisto ke-rättiin Microsoft Formsiin luodulla kyselylomakkeella. Tutkimukseen osallis-tui 58,62 prosenttia kaikista yksikön työntekijöistä. Kerättyä aineistoa analysoi-tiin Formsin omalla analyysityökalulla, sekä SPSS-tilasto-ohjelmalla. Tutki-muksen osalta löydettiin vahvoja yhteyksiä aiempaan tutkimukseen, jonka mukaan asenteen merkitys suhteessa koettuun teknostressiin oli merkittävä. Koetun stressin koettiin olevan jossain määrin yhteydessä ikään, mutta koke-muksella, koulutustaustalla tai sukupuolella ei ollut merkitystä. Kaiken kaik-kiaan mitä paremmin vastaajat suhtautuivat teknologiaan ja mitä paremmaksi he kokivat itsensä teknologian käyttäjinä, sitä todennäköisemmin he kokivat hyötyneensä uusista järjestelmistä.