Tapaustutkimus onnistumisen edellytyksistä julkisissa tietojärjestelmähankinnoissa - Marjanen, Sanni (2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa syvennytään onnistumisen edellytyksiin julkisessa tietojärjestelmähankinnassa Ulosottolaitoksen Uljas-järjestelmän kontekstissa. Julkisten tietojärjestelmähankintojen haasteet tunnetaan hyvin alan kirjallisuudessa ja käytännön tasolla työelämässä. Tutkielmassa nimetään alan tutkimusta ja asiantuntijapaneelia hyödyntäen menestystekijöitä, jotka huomioimalla tapaustutkimuksen kohdejärjestelmän mahdollisesti korvaavan tietojärjestelmän hankinnalla on edellytykset onnistua hankkija- ja käyttäjäosapuolten näkökulmasta. Tutkimukseen osallistui 13 julkisten hankintojen ja kohdejärjestelmän asiantuntijaa kahdesta organisaatiosta. Aineiston keruun ja analyysin menetelmänä käytettiin Delfoi-tekniikkaa, jonka vaiheiden aikana asiantuntijat ideoivat, rajasivat ja järjestelivät hankinnan tärkeimmät onnistumisen edellytykset yksilötehtävinä ja ryhmätyönä. Tärkeimpien menestystekijöiden joukkoon nousi elementtejä kaikista kirjallisuuden pohjalta tunnistetuista kategorioista. Asiantuntijoiden näkemyksiä ja tutkimuskirjallisuutta yhdistäen koottiin 10+3 menestystekijää, joihin panostaminen edistää julkisen tietojärjestelmähankinnan onnistumista. Tutkimustulokset voidaan yleistää suuntaa-antavina myös muihin samankaltaisiin hankintoihin. Jatkossa tulee keskittyä tutkimukseen, joka tarkastelee julkisten tietojärjestelmähankintojen onnistumista kokonaisvaltaisesti ja koko elinkaaren huomioiden.