Understanding Employee Hopes about Working with Physical Robots - Mäkinen, Melinda Mikaela (2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan, millaisia toiveita työntekijöillä on fyysisiä robotteja kohtaan heidän työtehtäviensä näkökulmasta. Tutkielman tavoitteena on saada syvällinen ymmärrys työntekijöiden toiveista sekä niiden taustalla olevista merkityksistä. Lisäksi sen pyrkimyksenä on tuottaa uutta tietoa tietojärjestelmätieteen tutkimuksen saralle, sillä aiempia tutkimuksia työntekijöiden robotteihin kohdistuvien toiveiden näkökulmasta ei juurikaan ole. Aihe on merkittävä tutkimuskohde, sillä työntekijöiden toiveiden ymmärtäminen auttaa yrityksiä integroimaan robotteja paremmin käyttöön ja voi vähentää työntekijöiden muutosvastarintaa niitä kohtaan. Tutkimuksen empiirinen osa toteutetaan olemassa olevan aineiston avulla, jonka Makkonen, Pirkkalainen ja Salo (2022) ovat keränneet tutkimuksessaan koskien työn-tekijöiden tuntemuksia fyysisiä robotteja kohtaan. Tämä tutkielma hyödyntää aineiston toiveisiin keskittyvää osaa, mitä ei ollut vielä aiemmin analysoitu lainkaan. Tutkielmassa toteutetaan aineistolle laadullinen sisällönanalyysi, jonka avulla tunnistetaan ja kategorisoidaan vastaajien toiveet kymmeneen toivekategoriaan. Tutkimuksessa havaitaan, että vastauksia kysymyksiin on toteutettu kolmesta eri perspektiivistä, jonka vuoksi toivekategoriat jaetaan kolmeen yläluokkaan; työntekijäkeskeisiin, yrityskeskeisiin sekä robottikeskeisiin. Työntekijäkeskeisiin toivekategorioihin lukeutuvat avustaminen, ajan säästäminen, fyysinen tuki, parempi työturvallisuus sekä ihmisten korvaamattomuus. Tämän lisäksi toivekategorioita muodostuu yrityskeskeisestä perspektiivistä. Näitä kategorioita ovat suorituksen parantaminen sekä inhimillisten virheiden vähentyminen. Robottiaiheisissa toiveissa puolestaan toivekategoita ovat uudet ominaisuudet, luotettavuus sekä edullisuus. Tämän lisäksi tutkimus keskittyy analysoimaan, millaisia merkityksiä toiveiden taustalta voidaan havaita ja mitä johtopäätöksiä niistä voidaan tehdä työntekijöiden suhtautumisesta robotteihin. Tutkimuksen keskeiset löydökset tukevat aiempia tutkimuksia, jotka ovat keskittyneet tutkimaan työntekijöiden asenteita ja käsityksiä fyysisiä robotteja kohtaan. Koska tulokset ovat linjassa aiempien tutkimuksien kanssa, luovat ne perusteen myös jatkotutkimukselle, jotta työntekijöiden toiveista robotteja kohtaan voitaisiin saavuttaa vielä laajempi ymmärrys. Tämän tutkielman tuloksia voidaan myös soveltaa käytäntöön ja hyödyntää lisäämään yritysten ymmärrystä työntekijöiden kokemuksista ja näkökulmista fyysisten robottien käyttöä kohtaan.