Digitalisaation vaikutus tilintarkastuksen sisäiseen laadunvalvontaan - Savolainen, Heini Maria (2024)
Tämän pro gradu -tutkimuksen tavoitteena oli tutkia, kuinka digitalisaatio on vaikuttanut tilintarkastuksen sisäiseen laadunvalvontaan ja millaisia hyötyjä tai haasteita digitalisaation myötä on kohdattu laadunvalvonnan tehtävissä. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin haastattelujen avulla. Tutkimukseen osallistuneet kuusi haastateltavaa olivat sisäisen laadunvarmennuksen parissa työskenteleviä tilintarkastajia suomalaisesta Big 4-yhtiöstä. Tutkimuksen perusteella tilintarkastuksen vaatimukset kasvavat jatkuvasti ja tilintarkastusten laatuun ja laadunvalvontaan halutaan käyttää huomattavia resursseja. Laadunvalvonnan työ on edelleen vahvasti ihmisen tekemää, mutta apuvälineiksi on tullut erilaisia digitaalisia työkaluja ja ohjel-mistoja. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että digitalisaatio vaikuttaa jossain määrin suoraan laadunvarmennuksen tehtäviin, mutta suurin hyöty saadaan digitalisaation kehityksestä tarkastustoimeksiannon kautta. Suurimmaksi hyödyksi nousivat tarkastustoimeksiannoissa ja sisäisessä laadunvalvonnassa käytettävät modernit tarkastusohjelmistot. Ohjelmistot helpottavat laadunvalvonnan tehtäviä tarjoamalla ajantasaisia ja laadukkaita tiedostoja, joita voi tarkastella missä vain ja milloin tahansa. Ohjelmistot tuovat sekä tarkastustiimille että laadunvalvontaa tekeville asiantuntijoille näkyväksi, missä vaiheessa tarkastus etenee tavoitteeseen nähden, mikä parantaa myös riskienhallintaa. Tutkimuksen perusteella digitalisaatio on tuonut ehdottomasti enemmän hyötyjä kuin haasteita tai virheitä. Tulosten perusteella virheitä on sattunut enemmän ennen digitalisaation tuomaa apua, kun työ oli manuaalisempaa. Digitalisaatioon liittyvinä haasteina tutkimuksessa nousivat suurimpana asiantuntijoiden ymmärrys ja osaaminen uusien ohjelmistojen ja työkalujen osalta. Tutkimuksen mukaan robotiikkaa ja tekoälyä ei toistaiseksi hyödynnetä laadunvarmennuksen tehtävissä. Ne tulevat kuitenkin tutkimuksen perusteella lisääntymään tilintarkastuksen sisäisen laadunvalvonnan tehtävissä, siirtäen tilintarkastajia tulevaisuudessa merkityksellisimpiin työtehtäviin.