Esihenkilön rooli inklusiivisen työyhteisön rakentumisessa - Diskurssianalyyttinen tutkimus - Lyytikäinen, Sara Elena (2024)
Työelämän jatkuvasti monimuotoistuessa, on keskustelu monimuotoisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja inklusiivisuudesta (DEI) lisääntynyt niin työelämässä kuin työelämätutkimuksessa. Monimuotoisuuden lisääntyessä organisaatiot kiinnittävät jatkuvasti enemmän huomiota siihen, kuinka monimuotoista työyhteisöä tulisi johtaa. Inklusiivinen johtaminen on johtamistyyli, joka huomioi monimuotoisen työyhteisön erilaiset yksilöt, ja pyrkii aitoon yhdenvertaisuuteen ja inkluusioon, eli yhteenkuuluvuuden ja ainutlaatuisuuden kokemukseen. Koska esihenkilöt ovat merkittävässä roolissa työntekijöiden päivittäisissä kokemuksissa, on tutkimus esihenkilön roolista inklusiivisen työyhteisön rakentumisessa tärkeää. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia diskursseja esihenkilöt rakentavat puhuessaan roolistaan inklusiivisen työyhteisön rakentumisessa sekä millaisia kuvauksia esihenkilöt puheissaan tuottavat monimuotoisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja inklusiivisuudesta. Tavoitteena on syventää ymmärrystä esihenkilön roolista inklusiivisen työyhteisön rakentumisessa suomalaisen asiantuntijaorganisaation kontekstissa. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena haastattelemalla 14 suuressa suomalaisessa asiantuntijaorganisaatiossa työskentelevää esihenkilöä. Diskurssianalyyttistä tutkimusmenetelmää hyödyntäen tunnistin aineis-tosta neljä esihenkilön roolia kuvailevaa diskurssia, joiden taustalla tulkitsin olevan organisaation homogeenisyyttä ja kapeita kulttuurisia muotteja uusintavan suuren diskurssin, ’Parhaat tyypit – Parhaat ratkaisut’. Suuri diskurssi kuvaa kontekstia, jossa esihenkilön rooli rakentuu. Neljä esihenkilön roolia kuvaavat diskurssit nimettiin seuraavasti: Kulttuuriin sopeuttaminen, Passiivinen esihenkilö, Sitoutunut esihenkilö ja Kulttuurin haastaminen. Kulttuurin sopeuttaminen ja Passiivinen esihenkilö -diskurssit uusintivat suurta diskurssia: kapeat kulttuuriset muotit ja rakenteet toistuvat esihenkilön roolin kuvailuissa. Sitoutunut esihenkilö ja Kulttuurin haastaminen -diskurssit puolestaan haastavat suurta diskurssia ja konstruoivat esihenkilön roolia inkluusion rakentajana.