”Vegaani syö porkkanaa” : korpusavusteinen diskurssintutkimus veganismista Suomi24-keskustelupalstalla - Peltokangas, Nanna (2024)
Tämä tutkimus tarkastelee veganismia Suomi24-keskustelupalstalla kollokaattien ja merkitysryhmien avulla. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisissa yhteyksissä veganismista puhutaan ja millaisia puolia ruokapuheessa tulee esille. Tutkimuksen aineistona on Suomi24-korpuksesta koottu osakorpus vuosilta 2013–2021. Aineiston keräämisessä on käytetty Kielipankin verkkopohjaista Kollotin-työkalua. Hakusanana on ollut vegaani, mutta aineistoon sisältyy myös sana vegaaninen. Tutkimusmenetelmänä on korpusavusteinen diskurssintutkimus, jossa yhdistyy korpuslingvistiikka, fraseologinen kielikäsitys sekä diskurssintutkimus. Tutkimuskysymykset ovat: 1. Millaisia kollokaatteja vegaani-sana saa Suomi24-keskustelupalstalla, ja millaisia merkitysryhmiä niistä mudostuu? 2. Millaisena suomalaisten ruokapuheesta veganismista näyttäytyy tutkimuksen aineiston perusteella?