”Vegaani syö porkkanaa” korpusavusteinen diskurssintutkimus veganismista Suomi24-keskustelupalstalla

Tämä tutkimus tarkastelee veganismia Suomi24-keskustelupalstalla kollokaattien ja merkitysryhmien avulla. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisissa yhteyksissä veganismista puhutaan ja millaisia puolia ruokapuheessa tulee esille. Tutkimuksen aineistona on Suomi24-korpuksesta koottu osakorpus...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Peltokangas, Nanna
Other Authors: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Kieli- ja viestintätieteiden laitos, Department of Language and Communication Studies, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Bachelor's thesis
Language:fin
Published: 2024
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/95465
Description
Summary:Tämä tutkimus tarkastelee veganismia Suomi24-keskustelupalstalla kollokaattien ja merkitysryhmien avulla. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisissa yhteyksissä veganismista puhutaan ja millaisia puolia ruokapuheessa tulee esille. Tutkimuksen aineistona on Suomi24-korpuksesta koottu osakorpus vuosilta 2013–2021. Aineiston keräämisessä on käytetty Kielipankin verkkopohjaista Kollotin-työkalua. Hakusanana on ollut vegaani, mutta aineistoon sisältyy myös sana vegaaninen. Tutkimusmenetelmänä on korpusavusteinen diskurssintutkimus, jossa yhdistyy korpuslingvistiikka, fraseologinen kielikäsitys sekä diskurssintutkimus. Tutkimuskysymykset ovat: 1. Millaisia kollokaatteja vegaani-sana saa Suomi24-keskustelupalstalla, ja millaisia merkitysryhmiä niistä mudostuu? 2. Millaisena suomalaisten ruokapuheesta veganismista näyttäytyy tutkimuksen aineiston perusteella? Tutkimuksessa on luokiteltu 150 tilastollisesti merkittävintä kollokaattia merkitysryhmiin, joita muodostui 15. Tutkimuksessa keskitytään suurimpaan merkitysryhmään ruoka ja ruoanlaitto, joka sisältää 42 kollokaattia. Merkitysryhmä on jaettu alakategorioihin: eläinperäiset, kasviperäiset, ruoantuotannon tapa, ruoanlaiton vaihe ja valmisruoka. Kollokaatit, jotka eivät sopineet muihin kategorioihin, on luokiteltu muu-kategoriaan. Ruoka ja ruoanlaitto -alakategorian analyysi paljastaa, että ruokapuheessa nousee esille monia näkökulmia erilaisten persoonien käytön avulla. Näistä yleisimpiä on omien kokemuksien sekä yleistysten ilmaiseminen. Myös ruoka-aineita kuvaavia substantiiveja käytetään monipuolisesti, mutta keskusteluissa käytetään vastakkainasettelua sekä vertaamista. Lisäksi analyysissa nousi esille modaalisuus sekä asioiden pitäminen varmoina.