Terveydelle haitallisen käyttäytymisen yhteys tuloihin Suomessa 2011–2021 - Segersven, Sanni Linnea (2024)
Alkoholin kulutuksen, tupakoinnin, liikunnan, lihavuuden ja unen määrän yhteyttä tuloihin on tutkittu runsaasti. Tässä pro gradu- tutkielmassa selvite-tään, miten haitallinen terveyskäyttäytyminen on yhteydessä tuloihin ja vah-vistuuko yhteys, jos yksilö käyttäytyy useammalla tavalla terveydelleen hai-tallisesti. Tutkimuksessa käytetään Suomen International Social Survey Prog-ramme (ISSP) – kyselytutkimusta vuosilta 2011 (n=958) ja 2021 (n=617). Tut-kimuksessa kiinnostuksenkohteena ovat työikäiset eli 15–65-vuotiaat. Tutki-mus toteutettiin estimoimalla regressiomallit, joissa logaritmisia kuukausitu-loja selitetään terveyskäyttäytymisen osa-alueilla sekä terveyskäyttäytymis-kombinaatioilla. Empiirisessä osiossa tarkasteltavat haitallisen terveyskäyt-täytymisen osa-alueet ovat runsas alkoholin käyttö, tupakointi, fyysinen pas-siivisuus ja lihavuus. Ainoastaan tupakoinnilla ja fyysisellä passiivisuudella havaitaan olevan tilastollisesti merkitsevä yhteys kuukausituloihin, kun yk-silökohtaiset taustatekijät ja muut terveyskäyttäytymisen osa-alueet vakioi-daan. Vuonna 2021 tupakointi on yhteydessä noin 16,4 prosenttia matalam-piin kuukausituloihin naisilla. Tupakoinnin yhteys on voimistunut vuosien välillä, kun taas tupakoivien osuus on laskenut. Miehillä tupakoinnin ja tulo-jen välillä ei havaita yhteyttä. Vuonna 2021 fyysinen passiivisuus on yhtey-dessä naisilla noin 13,7 prosenttia ja miehillä noin 14,9 prosenttia matalam-piin kuukausituloihin. Yhteys on voimistunut vuosien välillä. Analyysi osoit-taa, ettei haitallisen terveyskäyttäytymisen kombinaatioilla ole toisiaan vah-vistavia yhteyksiä.