Generatiivisen tekoälyn käyttöönoton haasteita organisaatiotasolla : TAM-TOE- viitekehysnäkökulma - Lehtinen, Lauri (2024)
Tämä kandidaatintutkielma tutkii haasteita, joita organisaatiot voivat kohdata ottaessaan käyttöön generatiivista tekoälyä. Tutkielmassa hyödynnetään yhdistettyä TAM (Technology Acceptance Model) ja TOE (Technology-Organization- Environment) -viitekehystä (TAM-TOE). Tutkielma keskittyy generatiivisiin malleihin, kuten ChatGPT:hen ja näiden mahdollisiin haasteisiin organisaatioille. Tutkielma käyttää systemaattista kirjallisuuskatsausta tunnistaakseen, luokitellakseen ja analysoidakseen kirjallisuudesta löytyneitä haasteita. TAM-TOE- viitekehys tarjoaa kattavan perustan ymmärtää sekä teknologian että organisaation näkökulmia, jotka vaikuttavat generatiivisen tekoälyn omaksumiseen. Tutkielma löytää runsaasti erilaisia haasteita, mukaan lukien tekniset haasteet, datan laatuongelmat, eettiset ja lailliset haasteet sekä organisaation valmiuteen liittyvät haasteet. Löydetyt haasteet luokitellaan aineistopohjaisesti ja TAM- TOE-viitekehyksen sisälle. Tutkielman havainnot viittaavat siihen, että vaikka haasteita tunnistetaan ja käsitellään laajasti kirjallisuudessa, organisaation sisäisen ympäristön ja organisaatiolle tulevaan hyötyyn liittyvien haasteiden merkitys jää usein vähemmälle huomiolle. Tämä voi olla ongelmallista, koska organisaatioille mahdollisesti merkittävimpiä haasteita ei ole otettu riittävästi huomioon. Tutkielma ehdottaa, että näitä haasteita tutkittaisiin enemmän organisaation kontekstissa.