Modernismia valtamerellä : Artekin sisustussuunnitelmia 1950-luvun rahtilaivojen matkustajien julkisiin tiloihin - Koskela, Tiina (2024)
Tutkielmassa tarkastellaan modernismin periaatteiden ilmenemistä Artekin 1950-luvun rahtilaivasisustuksissa. Tutkimuskysymykset ovat: mitä modernismin periaatteita Artek noudattaa tuotannossaan ja miten modernismin periaatteet toteutuvat rahtilaivasisustuksissa? Teoreettinen viitekehys muodostuu modernismin teoriasta. Kerätty aineisto sisältää erilaisia dokumentteja, kirjeitä, valokuvia ja piirustuksia. Pääasiallinen aineisto on Alvar Aalto Säätiön Artekin kokoelmasta, joka sijaitsee Jyväskylässä. Analyysi perustuu refleksiiviseen teema-analyysiin. Tutkielmassa modernismin periaatteista tulevat esille: teknologia, sarjatuotanto, standardiajattelu, tyyppiajattelu, totuus, materiaalisuus, universaalisuus, kokonaistaideteoksen idea ja tekijyys. Tutkielma on sijoitettavissa muotoilun historiaan.