Xenomorph-hirviön visuaalisen kehityksen analyysiä Alien-elokuvasarjassa - Tumelius, Janita (2024)
Tutkielmassa analysoidaan Xenomorph-hirviön visuaalista kehitystä Alien- elokuvasarjassa. Tämä analyysi koskee erityisesti sitä, millaisia muutoksia hahmon ulkonäkö käy läpi eri elokuvien ja eri taiteilijoiden näkemysten välillä. Näitä muutoksia myös verrataan toisiinsa ja etsitään mahdollisia yhtäläisyyksiä ulkonäössä erityisesti verrattuna alkuperäiseen Xenomorph-hahmoon. Tutkielmassa sivutaan myös groteskia taidetta. Samalla verrataan alkuperäisen Xenomorph-hahmon luojan itävaltalaisen taiteilija H.R Gigerin taidetta, sekä miten se vaikutti hahmon luomiseen. Muiden taitelijoiden näkemyksiä hahmosta myös analysoidaan. Analyysi koskee myös Alien:Covenant: David’s Drawings-teosta sekä miten siinä visuaalisesti näytetään Xenomorphin kehityskaari. Kirjan mukana tulee myös taitelijoiden Dane Halletin ja Matt Hattonin haastattelut. Haastattelujen avulla analysoidaan miten Gigerin alkuperäinen teos sekä ohjaaja Ridley Scottin näkemykset vaikuttivat heidän töihinsä. Tutkimuksessa tulee ilmi että Xenomorph muuttuu paljon elokuvasta riipuen, mutta myös sen mukaan, mitä lajia sen isäntä on. Xenomorph, joka on kasvanut ihmisestä, on enimmäkseen vain ulkonäöllisesti erilainen. Sen sijaan koirasta lähtöisin oleva muoto on hyvinkin erilainen muutenkin kuin vain ulkonäöltään. Tutkimuksessa tulee myös ilmi, että Davidin kokeilut, kuten Alien:Covenant: David’s Drawings- teoksen kuvitus näyttää, että kokeilut vaikuttivat suuresti Xenomorphin ulkonäköön jokaisessa kehitysmuodossa. Tulee myös ilmi, että ohjaaja Ridley Scottin näkemykset sekä H.R Gigerin alkuperäisen työn perintö vaikuttivat Alien:Covenant- elokuvan hirviösuunnitteluun perustavanlaatuisesti.