Toimiva eronjälkeinen yhteisvanhemmuus perheammattilaisten näkökulmasta - Turunen, Minttu-Mari (2024)
Tämän pro gradu- tutkielman tarkoituksena oli kuvailla ja ymmärtää perheammattilaisten näkökulmia toimivasta eronjälkeisestä yhteisvanhemmuudesta. Aiheelle oli yhteiskunnallista tarvetta erojen kasvun sekä perheiden moninaistumisen myötä. Ilmiön tutkiminen vahvisti aiempia tutkimuksia ja toi tietoa toimivasta eronjälkeisestä yhteisvanhemmuudesta etenkin perheiden parissa työskenteleville perheammattilaisille. Tutkielmassa hyödynnettiin Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitoksen Vanhemmuus eron jälkeen- hankkeeseen kerättyä ryhmähaastatteluaineistoa. Perheammattilaisten ryhmähaastatteluja oli 9 kappaletta. Aineisto analysoitiin kuusivaiheisella temaattisella analyysilla. Perheammattilaisten mielestä lapsen hyvinvointi muodostuu vanhempien yhteiseksi tavoitteeksi toimivassa eronjälkeisessä vanhemmuudessa. Tutkittavat korostivat, että lapsen hyvinvoinnin eteen vanhempien on tehtävä yhteistyötä. Yhteistyössä vanhempien on pystyttävä sovinnolliseen linjaan ja yhteiseen päätöksentekoon. Vanhempien on joustettava arjessa ja hyväksyttävä entinen puoliso uudessa vanhemman roolissa sellaisena kuin on. Lisäksi haastateltavien mukaan yhteisvanhemmuuden toimivuudessa on keskeistä se että yhteisvanhemmuus mahdollistaa lapselle kaikenlaisten tunteiden sallimisen. Perheammattilaisten mielestä toimiva eronjälkeinen yhteisvanhemmuus näyttäytyy vanhemmille myös vertaistukena ja samalla se on yhdessä koettua iloa ja ylpeyttä yhteisestä lapsesta.