Mielenhuoltoa kirjoittamalla - Vakkuri, Ida (2024)
Tutkielmani sysää liikkeelle ajatus kirjoitetun sanan voimasta ja millaisia vaikutuksia kirjoittamisella on ihmismieleen. Tutkimukseni tavoitteena on tutkia kirjoittamisen mieltä huoltavia vaikutuksia. Keskityn tarkemmin selvittämään, miten ja missä muodoissa kirjoittamisen positiivinen vaikutus ilmenee omissa jo kirjoitetuissa teksteissäni esittämällä tutkimuskysymyksen: ”Kuinka kirjoittamalla huolletaan mieltä?” Tarkoituksenani on vahvistaa ennalta olevaa olettamustani kirjoittamisen mieltä huoltavista vaikutuksista sekä löytää jotain uutta. Koen aiheen merkitykselliseksi myös yhteiskunnallisella tasolla, koska koen kansallisen mielenterveyden tilan nykyajassa huolestuttavaksi. Tutkimusmenetelmänä käytän autoetnografiaa, jossa vertailen henkilökohtaisia päiväkirjojani ja esseemuotoisia ei-fiktiivisiä opiskelutehtäviäni vuosilta 2016 - 2023 käyttäen teemoittelua aineiston analyysimenetelmänä. Selvitän toistuvien teemojen myötä kirjoittamisen positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin tehden paljon havaintoja. Havainnoista koostan löydöksiä, jotka jaan neljään eri kategoriaan todentamaan tutkimuskysymystäni: Vapaus, helpotus, kannustaminen ja itsereflektio. Nämä löydökset läpikäytyäni kykenen kiteyttämään vastauksen tutkimuskysymykseen yhdeksi lauseeksi: Kirjoittamalla huolletaan mieltä siten, että sen avulla luodaan vapauden ja helpotuksen tuntemuksia, lempeämpi yhteys itseen ja tarkastellaan ajattelua uudesta näkökulmasta.