Vanhempien näkökulma perheiden kanssa tehtävästä sosiaalityöstä heidän autististen lasten kanssa - Vitikainen, Annastina (2024)
Tämä kandidaatintutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tavoitteena on selvittää, millaisia tarpeita autististen lasten vanhemmilla on ja millä tavoin sosiaalityö pyrkii vastamaan näihin tarpeisiin. Teoreettisena viitekehyksenä käytän tutkimuksessa ekokulttuurista teoriaa. Teoriaa on aikaisemmin käytetty poikkeavasti käyttäytyvien lasten tutkimuksessa. Kuitenkaan teoriaa ei ole aikaisemmin juuri hyödynnetty sosiaalityön tutkimuksessa. Kirjallisuuskatsauksen artikkelien avulla pyrin löytämään vastauksen kysymyksiin mitä tarpeita perheillä on sosiaalityölle ja miten sosiaalialityö pyrkii vastaamaan vanhempien tarpeisiin, joilla on autistinen lapsi. Lopuksi pohdin ekokulttuurisen viitekehyksen avulla kirjallisuuskatsauksen tuloksia. Kirjallisuuskatsauksessa käyttämäni aineistojen mukaan vanhempien tarpeet olivat moninaiset. Lapseensa liittyen vanhemmat kokivat haasteellisena autismiin liittyvät käytöshaasteet sekä tuleva kehitys. Merkittäviä haasteita vanhemmilla itsellään oli jaksamattomuus sekä stressi, jonka he kokivat voimakkaana arjessaan. Lisäksi kirjallisuuskatsauksissa korostui yhteiskunnan vaikutus ja ennakkoluulot. Tutkimustulosten mukaan ekokulttuurisen teorian valossa perheiden yksilöllisyyden huomioiminen voi vähentää vanhempien stressitasoja. Lisäksi kirjallisuuskatsauksen tuloksien perusteella voidaan todeta, että ympärillä olevalla yhteiskunnalla on merkittävä vaikutus vanhempiin, joilla on autistinen lapsi.