Translakia koskevat diskurssit Twitterin keskustelunavauksissa - Lehtinen, Saara (2024)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastelen, minkälaisia toistuvia ja vakiintuneita puhetapoja esiintyy Twitterin verkkokeskustelussa aihetunnistetta translaki käyttäneissä keskustelunavauksissa. Pyrkimyksenäni on tuoda ilmi kriittisen diskurssintutkimuksen ja uuden retoriikan keinoin poliittista aihealuetta koskevien keskusteluiden rakenteita ja esitettyjen väittämien vakuuttamisen sekä vahvistamisen tapoja. Lähestyn twiiteissä esiintyviä puhetapoja seuraavien tutkimuskysymysten avulla: 1. Millaisia diskursseja esiintyy Twitterissä aihetunnistetta translaki käyttäneissä keskustelunavauksissa? 2. Miten diskursseissa esillä olevia näkökantoja ja mielipiteitä vahvistetaan ja vakuutetaan argumentointitekniikoilla ja -keinoilla? Tutkimuksen aineistona käytän 1.2.2023 translain uudistuksen lakiäänestyspäivänä ja äänestystuloksen jälkeen julkaistuja Twitterin keskustelunavauksia. Aineiston analyysimetodina hyödynnän kriittisen diskurssintutkimuksen ja uuden retoriikan teorioita ja käsitteistöä. Metodien hyödyntämisen tavoitteena on sanottaa diskurssien piirteitä ja argumentaatiotekniikoiden sekä -keinojen tapoja verkkovälitteisessä vuorovaikutuksessa. Tutkimuksesta nousee esiin kolme vallitsevaa diskurssia: politiikkadiskurssi, sukupuolidiskurssi ja oikeusdiskurssi. Diskurssit rakentavat keskustelua ja puhetapoja poliittisen aiheen ympärille ottaen kantaa translakipäätökseen, yksilöä koskeviin henkilökohtaisiin piirteisiin ja oikeuksiin. Argumentoinnissa painottuu todellisuuden rakenteisiin perustuvat argumentointitekniikat, joiden avulla pyritään selittämään ja havainnollistamaan translaista koituneita seurauksia. Argumenttien kielellisinä piirteinä korostuu interrogatiivi- ja kieltolauseiden käyttö, ja suhtautumistapaa ilmaisevat -kin-fokuspartikkeli, -s-sävypartikkeli sekä temporaaliset partikkelit jo ja vielä. Puolestaan positiivissa yhteyksissä käytetään usein ajan adverbia vihdoin. Tulokset ilmentävät yhteiskunnassa vallitsevien näkemysten ja käsitysten piirteitä nykyisestä translaista, transsukupuolisista, yksilön oikeuksista sekä yleisesti tasa-arvon tilasta.