Pilvipalveluihin siirtymisen hyödyt ja haasteet – tietohallinnon näkökulma - Seppänen, Henrik Antti Sakari (2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan pilvipalveluihin siirtymiseen liittyviä hyötyjä ja haasteita erityisesti organisaation tietohallinnon näkökulmasta tarkasteltuna. Tutkielmassa haetaan vastauksia pilvipalveluihin siirtymiseen liittyviin näkökulmiin, siirtymän koettuihin hyötyihin ja haasteisiin sekä haasteiden ratkaisuehdotuksiin. Tutkielman kirjallisuuskatsaus toteutetaan kuvailevan kirjallisuuskatsauksen integroivaa tyyliä käyttäen. Empiirinen osuus toteutettiin kolmeen suomalaiseen korkeakouluorganisaatioon kohdistetulla tapaustutkimuksella, jossa hyödynnettiin puolistrukturoituja haastatteluja. Organisaatioiden tietohallinnon harkitsemia näkökulmia pilvipalveluihin siirtyessään tai niissä pysyessään ovat organisaation pilvistrategia, pilvipalveluiden kustannukset, pilvipalveluiden tietoturvan ja tietosuojan taso sekä pilvipalveluosaamisen saatavuus markkinoilta. Pilvipalveluiden hyötyinä perinteisiin on-premises datakeskuksiin verrattuna nähdään pilvipalveluiden kustannustehokkuus, pilvipalveluiden joustavuus, pilvipalveluiden parempi saatavuus, pilvipalveluista saatavat edistyneet ohjelmistot ja palvelut sekä pilvipalveluiden vahva tietoturvan taso. Haasteina nähdään pilvisiirtymän vaikeasti arvioitavat ja yllättävät kustannukset, pilvipalveluiden tekniset vaatimukset, tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvien säännösten ja lakien noudattaminen, pilvipalveluosaamisen saatavuus ja rekrytointi sekä pilvipalveluiden monimutkaiset sopimusehdot ja sopimusneuvottelut. Ratkaisuehdotuksina haasteisiin ovat pilvipalveluihin itse kehitettävät toiminnallisuudet sekä standardoitujen pilvipalveluiden käyttäminen kustannustehokkuuden parantamiseksi ja palveluntarjoajaan lukittautumisen vähentämiseksi. Henkilökunnan koulutus ja motivointi sekä yhteistyö alan eri toimijoiden kanssa vähentävät osaamiseen liittyviä haasteita. Organisaation tietoturvakäytänteet, henkilöstön tietoturvakoulutus sekä ulkoisten tietoturvayhtiöiden hyödyntäminen vähentävät tietoturvauhkia. Huolellinen sopimusvalmistelu, juridisten asiantuntijoiden hyödyntäminen sekä IT-palveluiden hankintaprosessin standardisointi ja automatisointi vähentävät sopimusehtoihin ja tietosuojaan liittyviä haasteita sekä tukevat pilvipalveluiden käyttöönottoa organisaation tietohallinnon kokonaisarkkitehtuuria noudattaen. Tutkielmassa rakennetaan artefakti pilvipalveluihin siirtymisen hyödyistä ja haasteista kirjallisuuskatsauksen sekä tapaustutkimuksen avulla. Artefaktin avulla organisaatiot voivat suunnitella pilvipalvelusiirtymäänsä sekä analysoida siirtymään liittyviä hyötyjä ja haasteita ennen siirtymän toteuttamista. Artefakti tuottaa myös uutta tietoa akateemiseen tietämyskantaan pilvipalveluiden siirtymisen hyödyistä ja haasteista.