Värikäs turkki ja säihkyvä sarvi : yksisarvisakatemia esimerkkinä nykyajan yksisarvisista - Nelimarkka, Iia (2024)
Tutkielmassa käsitellään Yksisarvisakatemia-animaatiosarjan yksisarviskuvausta. Yksisarvisakatemiaa käytetään esimerkkinä yksisarvismyytin muodosta nykypäivänä, mutta läpi käydään lyhyesti myös myytin muita representaatioita muualla mediassa. Tarkastellaan miltä yksisarvisakatemian päähahmojen yksisarvisten fyysisiä piirteitä ja kykyjä, sekä heidän paikkaansa sarjan maailmassa. Katsotaan myös kuvauksen yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia yksisarvismyytin alkulähteistä, jonka lähteinä käytetään Ctesiaksen Indican, Physiologuksen sekä The unicorn tapestriesin kuvauksia yksisarvisista. Tutkimuksen tarkoituksena on määrittää miltä näyttää Yksisarvisakatemian yksisarvinen kyvyiltään ja fyysiseltä muodoltaan, sekä verrata miten se on muuttunut alkuperäislähteistään.