Voimaharjoittelujakson ja sen jälkeisen harjoittelutauon vaikutus ravitsemukseen ja kehonkoostumukseen

Main factors in changes of body composition are frequency and quality of training and rating habits. Eating habits have been studied a lot in resent past. Food diaries are common way to measure and estimate eating habits, daily total energy intake and nutrition quality. Properly organized resistance...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Jokinen, Mikko
Other Authors: Faculty of Sport and Health Sciences, Liikuntatieteellinen tiedekunta, Sport and Health Sciences, Liikunta- ja terveystieteet, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2024
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/95379
_version_ 1826225783742398464
author Jokinen, Mikko
author2 Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntatieteellinen tiedekunta Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Jokinen, Mikko Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntatieteellinen tiedekunta Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Jokinen, Mikko Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntatieteellinen tiedekunta Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Jokinen, Mikko
datasource_str_mv jyx
description Main factors in changes of body composition are frequency and quality of training and rating habits. Eating habits have been studied a lot in resent past. Food diaries are common way to measure and estimate eating habits, daily total energy intake and nutrition quality. Properly organized resistance training can also affect to body composition by increasing muscle mass and reducing fat mass. Studies have commonly shown that training breaks can significantly affect to amount of muscle mass and fat mass. Length of training break seems to be the most important factor in changes of body composition. Aim of this study was to clarify effect of 10-week training break to body composition. Participants were Untrained, healthy woman and man aged 18-40 years from Central Finland region. The final sample consisted of 44 participants. Length of the study was 34 weeks. All trainings were organized under supervision. Training break was surrounded by 10-week training periods which were controlled by professional coaches. Food diaries were collected 4 times and duration of each food diary collection was 4 days. Time between each collection was 10 weeks. First food diary was collected at week 0 and 4. food diary was collected at week 30. Food diaries were analyzed by Finnish national food data base Finelli. Changes in body composition were estimated with Inbody measurements. Participants were fasted before Inbody Measurements. In together there were 4 Inbody measurements in this study. Inbody data was collected at the same time with food diaries. This study found significant changes in body composition after both training periods. Body fat percent increased 0,5% (24.4-24.9). Changes in body fat was statistically significant after 2. Training period 0.440±0.184% (p=0.016). Fat free mass increased in this study 2.21kg. Change in fat free mass was significant after 1. Training period 0.640±0.340 p=.016). After 2. training period changes were very significant (p=.001. The key finding of this study was that no statistically significant difference in eating habits or nutrient intake was found. Statistical differences were not found between energy- protein-, carbohydrate-, fat- or fiber intake. Finding was contradicted by hypothesis. This may be partially explained by too short training break between training periods to find significant differences in eating habits. Kehonkoostumukseen vaikuttavat ruokailutottumusten lisäksi harjoittelun määrä sekä laatu. Ruokailutottumuksia on tutkittu aikaisemmin paljon esimerkiksi ruokapäiväkirjojen avulla, joilla pystytään arvioimaan ruokailun laatua sekä kokonaisenergian määrää. Laadukkaalla vastusharjoittelulla pystytään myös vaikuttamaan kehonkoostumukseen lihasmassaa lisäämällä. Harjoittelutauoilla on havaittu olevan vaikutusta kehonkoostumukseen sekä lihas- että rasvamassan muutoksissa. Harjoittelutauon pituus vaikuttaa olevan merkittävä tekijä mahdollisten muutosten suuruudessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten voimaharjoittelun jälkeinen 10 viikon mittainen harjoittelutauko vaikuttaa tutkittavien kehonkoostumukseen Tutkittavat rekrytoitiin Keski-Suomen alueelta. Tutkittavat olivat 18–40-vuotiaita perusterveitä miehiä ja naisia. Tutkimukseen osallistui yhteensä 44 tutkittavaa. Tutkimus kesti yhteensä 34 viikkoa. Harjoittelutauon ympärille ohjelmoitiin 10 viikon mittaiset ohjatut harjoittelujaksot. Tutkittavilta kerättiin 4 päivän mittaiset ruokapäiväkirjat 4 kertaa tutkimuksen aikana. Ruokapäiväkirjat kerättiin 10 viikon välein toisistaan. Ensimmäinen ruokapäiväkirjakeräys tehtiin viikolla 0 ja viimeinen keräys tehtiin viikolla 30. Ruokapäiväkirjat analysoitiin terveyden ja hyvinvointilaitoksen ylläpitämän elintarvikkeiden koostumuspankin Finelin avulla. Lisäksi tutkittavien kehonkoostumusten muutoksia arvioitiin paastotilassa Inbody- laitteella tehdyillä mittauksilla. Mittaukset tehtiin ruokapäiväkirjojen keräysten yhteydessä yhteensä 4 kertaa tutkimuksen aikana. Kehonkoostumusmittauksissa löydettiin tässä tutkimuksessa tilastollisesti merkitseviä muutoksia harjoitusjaksoilla, kun muutoksia verrattiin lähtötilanteeseen. Rasvaprosentti kasvoi 0,5% tutkimuksen aikana (24.4-24.9%) Rasvaprosentin muutos oli tilastollisesti merkitsevä 2. harjoittelujakson mittauksessa 0.440±0.184% (p=0.016). Rasvaton massa kasvoi tutkimuksen aikana 2.21kg. Rasvaton massa kasvoi merkitsevästi jo ensimmäisen treenijakson jälkeen 0.640±0.340 (p=.016) ja erittäin merkitsevästi toisen treenijakson jälkeen 2.21±0.380 (p=.001). Tutkimuksen keskeisimpiä löydöksiä oli, ettei ruokailutottumuksissa tai energiaravintoaineiden määrissä löydetty tilastollisesti merkitsevää eroa missään mitatussa muuttujassa (kokonaisenergia, proteiini, hiilihydraatti, rasva, kuitu). Tutkimustulos oli hypoteesin vastainen. Osittain tulos saattaa selittyä sillä, että harjoitus- ja lepojaksot olivat liian lyhyitä merkittävien erojen havaitsemiseksi ruokailutottumusten muuttumisen osalta. Näyttäisi siltä, että 10 viikon lepojakso, jota ympäröivät kontrolloidut 10 viikon mittaiset harjoitusjaksot, ei vaikuta merkitsevästi kehonkoostumukseen.
first_indexed 2024-09-11T08:51:38Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Ahtiainen, Juha", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Jokinen, Mikko", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2024-05-31T05:30:08Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2024-05-31T05:30:08Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2024", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/95379", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Main factors in changes of body composition are frequency and quality of training and rating habits. Eating habits have been studied a lot in resent past. Food diaries are common way to measure and estimate eating habits, daily total energy intake and nutrition quality. Properly organized resistance training can also affect to body composition by increasing muscle mass and reducing fat mass. Studies have commonly shown that training breaks can significantly affect to amount of muscle mass and fat mass. Length of training break seems to be the most important factor in changes of body composition. Aim of this study was to clarify effect of 10-week training break to body composition.\n\nParticipants were Untrained, healthy woman and man aged 18-40 years from Central Finland region. The final sample consisted of 44 participants. Length of the study was 34 weeks. All trainings were organized under supervision. Training break was surrounded by 10-week training periods which were controlled by professional coaches. Food diaries were collected 4 times and duration of each food diary collection was 4 days. Time between each collection was 10 weeks. First food diary was collected at week 0 and 4. food diary was collected at week 30. Food diaries were analyzed by Finnish national food data base Finelli. Changes in body composition were estimated with Inbody measurements. Participants were fasted before Inbody Measurements. In together there were 4 Inbody measurements in this study. Inbody data was collected at the same time with food diaries.\n\n This study found significant changes in body composition after both training periods. Body fat percent increased 0,5% (24.4-24.9). Changes in body fat was statistically significant after 2. Training period 0.440\u00b10.184% (p=0.016). Fat free mass increased in this study 2.21kg. Change in fat free mass was significant after 1. Training period 0.640\u00b10.340 p=.016). After 2. training period changes were very significant (p=.001. \n\nThe key finding of this study was that no statistically significant difference in eating habits or nutrient intake was found. Statistical differences were not found between energy- protein-, carbohydrate-, fat- or fiber intake. Finding was contradicted by hypothesis. This may be partially explained by too short training break between training periods to find significant differences in eating habits.", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Kehonkoostumukseen vaikuttavat ruokailutottumusten lis\u00e4ksi harjoittelun m\u00e4\u00e4r\u00e4 sek\u00e4 laatu. Ruokailutottumuksia on tutkittu aikaisemmin paljon esimerkiksi ruokap\u00e4iv\u00e4kirjojen avulla, joilla pystyt\u00e4\u00e4n arvioimaan ruokailun laatua sek\u00e4 kokonaisenergian m\u00e4\u00e4r\u00e4\u00e4. Laadukkaalla vastusharjoittelulla pystyt\u00e4\u00e4n my\u00f6s vaikuttamaan kehonkoostumukseen lihasmassaa lis\u00e4\u00e4m\u00e4ll\u00e4. Harjoittelutauoilla on havaittu olevan vaikutusta kehonkoostumukseen sek\u00e4 lihas- ett\u00e4 rasvamassan muutoksissa. Harjoittelutauon pituus vaikuttaa olevan merkitt\u00e4v\u00e4 tekij\u00e4 mahdollisten muutosten suuruudessa. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4, miten voimaharjoittelun j\u00e4lkeinen 10 viikon mittainen harjoittelutauko vaikuttaa tutkittavien kehonkoostumukseen\n\nTutkittavat rekrytoitiin Keski-Suomen alueelta. Tutkittavat olivat 18\u201340-vuotiaita perusterveit\u00e4 miehi\u00e4 ja naisia. Tutkimukseen osallistui yhteens\u00e4 44 tutkittavaa. Tutkimus kesti yhteens\u00e4 34 viikkoa. Harjoittelutauon ymp\u00e4rille ohjelmoitiin 10 viikon mittaiset ohjatut harjoittelujaksot. Tutkittavilta ker\u00e4ttiin 4 p\u00e4iv\u00e4n mittaiset ruokap\u00e4iv\u00e4kirjat 4 kertaa tutkimuksen aikana. Ruokap\u00e4iv\u00e4kirjat ker\u00e4ttiin 10 viikon v\u00e4lein toisistaan. Ensimm\u00e4inen ruokap\u00e4iv\u00e4kirjaker\u00e4ys tehtiin viikolla 0 ja viimeinen ker\u00e4ys tehtiin viikolla 30. Ruokap\u00e4iv\u00e4kirjat analysoitiin terveyden ja hyvinvointilaitoksen yll\u00e4pit\u00e4m\u00e4n elintarvikkeiden koostumuspankin Finelin avulla. Lis\u00e4ksi tutkittavien kehonkoostumusten muutoksia arvioitiin paastotilassa Inbody- laitteella tehdyill\u00e4 mittauksilla. Mittaukset tehtiin ruokap\u00e4iv\u00e4kirjojen ker\u00e4ysten yhteydess\u00e4 yhteens\u00e4 4 kertaa tutkimuksen aikana.\n\nKehonkoostumusmittauksissa l\u00f6ydettiin t\u00e4ss\u00e4 tutkimuksessa tilastollisesti merkitsevi\u00e4 muutoksia harjoitusjaksoilla, kun muutoksia verrattiin l\u00e4ht\u00f6tilanteeseen. Rasvaprosentti kasvoi 0,5% tutkimuksen aikana (24.4-24.9%) Rasvaprosentin muutos oli tilastollisesti merkitsev\u00e4 2. harjoittelujakson mittauksessa 0.440\u00b10.184% (p=0.016). Rasvaton massa kasvoi tutkimuksen aikana 2.21kg. Rasvaton massa kasvoi merkitsev\u00e4sti jo ensimm\u00e4isen treenijakson j\u00e4lkeen 0.640\u00b10.340 (p=.016) ja eritt\u00e4in merkitsev\u00e4sti toisen treenijakson j\u00e4lkeen 2.21\u00b10.380 (p=.001). \n\nTutkimuksen keskeisimpi\u00e4 l\u00f6yd\u00f6ksi\u00e4 oli, ettei ruokailutottumuksissa tai energiaravintoaineiden m\u00e4\u00e4riss\u00e4 l\u00f6ydetty tilastollisesti merkitsev\u00e4\u00e4 eroa miss\u00e4\u00e4n mitatussa muuttujassa (kokonaisenergia, proteiini, hiilihydraatti, rasva, kuitu). Tutkimustulos oli hypoteesin vastainen. Osittain tulos saattaa selitty\u00e4 sill\u00e4, ett\u00e4 harjoitus- ja lepojaksot olivat liian lyhyit\u00e4 merkitt\u00e4vien erojen havaitsemiseksi ruokailutottumusten muuttumisen osalta. N\u00e4ytt\u00e4isi silt\u00e4, ett\u00e4 10 viikon lepojakso, jota ymp\u00e4r\u00f6iv\u00e4t kontrolloidut 10 viikon mittaiset harjoitusjaksot, ei vaikuta merkitsev\u00e4sti kehonkoostumukseen.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2024-05-31T05:30:08Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2024-05-31T05:30:08Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2024", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "57", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruokap\u00e4iv\u00e4kirja", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "rasvamassa", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Voimaharjoittelujakson ja sen j\u00e4lkeisen harjoittelutauon vaikutus ravitsemukseen ja kehonkoostumukseen", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202405314142", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Science in Sport Coaching and Fitness Testing", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Valmennus- ja testausoppi", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "5013", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "lihasmassa", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kehonkoostumus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "liikunta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravitsemus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "voimaharjoittelu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokatottumukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_95379
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:56:40Z
main_date 2024-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2024
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/e3e1c556-35c7-43a8-ada2-19ef57028ea3\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202405314142.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2024
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Jokinen, Mikko Voimaharjoittelujakson ja sen jälkeisen harjoittelutauon vaikutus ravitsemukseen ja kehonkoostumukseen ruokapäiväkirja rasvamassa Science in Sport Coaching and Fitness Testing Valmennus- ja testausoppi 5013 lihasmassa kehonkoostumus liikunta ravitsemus voimaharjoittelu ruokatottumukset
title Voimaharjoittelujakson ja sen jälkeisen harjoittelutauon vaikutus ravitsemukseen ja kehonkoostumukseen
title_full Voimaharjoittelujakson ja sen jälkeisen harjoittelutauon vaikutus ravitsemukseen ja kehonkoostumukseen
title_fullStr Voimaharjoittelujakson ja sen jälkeisen harjoittelutauon vaikutus ravitsemukseen ja kehonkoostumukseen Voimaharjoittelujakson ja sen jälkeisen harjoittelutauon vaikutus ravitsemukseen ja kehonkoostumukseen
title_full_unstemmed Voimaharjoittelujakson ja sen jälkeisen harjoittelutauon vaikutus ravitsemukseen ja kehonkoostumukseen Voimaharjoittelujakson ja sen jälkeisen harjoittelutauon vaikutus ravitsemukseen ja kehonkoostumukseen
title_short Voimaharjoittelujakson ja sen jälkeisen harjoittelutauon vaikutus ravitsemukseen ja kehonkoostumukseen
title_sort voimaharjoittelujakson ja sen jälkeisen harjoittelutauon vaikutus ravitsemukseen ja kehonkoostumukseen
title_txtP Voimaharjoittelujakson ja sen jälkeisen harjoittelutauon vaikutus ravitsemukseen ja kehonkoostumukseen
topic ruokapäiväkirja rasvamassa Science in Sport Coaching and Fitness Testing Valmennus- ja testausoppi 5013 lihasmassa kehonkoostumus liikunta ravitsemus voimaharjoittelu ruokatottumukset
topic_facet 5013 Science in Sport Coaching and Fitness Testing Valmennus- ja testausoppi kehonkoostumus lihasmassa liikunta rasvamassa ravitsemus ruokapäiväkirja ruokatottumukset voimaharjoittelu
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/95379 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202405314142
work_keys_str_mv AT jokinenmikko voimaharjoittelujaksonjasenjälkeisenharjoittelutauonvaikutusravitsemukseenjakehonko