Johdon raportoinnin kehittäminen terästeollisuudessa toimivassa organisaatiossa - Inkanen, Emmi-Annika (2024)
Suurissa yrityksissä liiketoiminnan monimutkaistuminen ja kiristynyt kilpailuympäristö luovat haasteita yritysten johtamiselle. Lisäksi tiedon määrän lisääntyminen ja sen merkitys kilpailukeinona edellyttää yrityksiltä jatkuvaa oppimista ja kehittämistä. Tämän tutkimuksen tavoitteena on muodostaa kuva kohdeyrityksen johdon raportoinnin nykytilasta sekä tarkastella johdon tietotarpeita sisäisen laskentatoimen raportoinnin kentällä. Lisäksi tutkimuksen tavoitteena on luoda kuvaus kohdeyrityksen talousraportoinnin kehityskohteista. Tutkimuksen teoriaperusta muodostuu tiedosta ja tiedolla johtamisesta sekä sisäisestä talousraportoinnista. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Aineiston keräämisessä hyödynnettiin puolistrukturoituja teemahaastatteluja, joihin osallistui yhteensä neljä johtajaa organisaation eri johtamistasoilta sekä kaksi controlleria. Toissijaisena aineistonkeruumenetelmänä hyödynnettiin osallistuvaa havainnointia, jossa tutkija osallistui organisaation päivittäiseen toimintaan yhdessä muun henkilöstön kanssa. Aineiston analysointi toteutettiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin menetelmin. Aineistonkeruun pohjalta luotiin nykytilan kuvaus kohdeorganisaation johdon raportoinnista. Tutkimustuloksena tunnistettiin kehityskohteita muun muassa raportointiaikatauluihin, järjestelmiin, ennustamiseen ja henkilöstön osaamiseen liittyen, joten tutkimuksen voidaan katsoa saavuttaneen sille asetetut tavoitteet. Tutkimus osaltaan syventää tietoa johdon raportoinnista, huomioiden erityisesti raporttien käyttäjien näkökulmat ja tietotarpeet.