Kumouksen tyrskyt, kapinat ja myrskyt : käsitehistoriallinen katsaus vallankumouksen käsitteeseen Otto Wille Kuusisen poliittisissa kirjoituksissa ennen ja jälkeen vuoden 1918 sisällissodan - Mäenpää, Arttu (2024)
Tämä kandidaatintutkielma sukeltaa vallankumouksen käsitehistoriallisiin syövereihin Otto Wille Kuusisen poliittisten kirjoitusten kautta. Vallankumous sanan suomalaisessa käsitehistoriallisessa kontekstissa merkitsee lähtökohtaisesti väkivaltaista vallanvaihtoa, mutta sanan määrittelyyn on liittynyt vuosisatain varrella runsasta debattia ja vaihtelua. Vallankumous on pohjimmiltaan latautunut käsite, jonka tulkinnat vaihtelevat runsaasti yli puoluerajojen. Tutkielma pyrkii avaamaan sitä, millaisia merkityksiä Otto Wille Kuusinen vallankumoukseen liittää ja sitä, ovatko Kuusisen näkemykset termistä muuttuneet tutkielman aineistojen julkaisuajankohtien välillä.