Kestävyyssuorituskyvyn sekä psyykkisesti ja fyysisesti kuormittavan jakson yhteydet sykevälivaihteluun kadeteilla - Malinen, Jannika (2024)
Kadettikoulun oppilaat ja sotilashenkilöstö altistuvat koulutuksessaan ja työssään useille kuormittaville tekijöille. Sykevälivaihtelulla voidaan arvioida autonomisen hermoston tilaa ja se voi tarjota tärkeää tietoa yksilön kuormittuneisuudesta. Kestävyyssuorituskyvyn ja sykevälivaihtelun yhteydestä löytyy paljon sitä puoltavaa tutkimusnäyttöä. Myös kestävyysharjoittelun on todettu kasvattavan sykevälivaihtelua. Tätä vastoin niin fyysisen kuin myös psyykkisen stressin on osoitettu laskevan sykevälivaihtelua. Kuitenkin sotilaskontekstissa tehdyissä tutkimuksissa raskaiden useita stressitekijöitä sisältävien taistelu- ja maastoharjoitusten on todettu myös kasvattavan sykevälivaihtelua.