Kulutuskriittiset aiheet Barbara Krugerin 1980-luvun kollaasitaiteessa - Kylmä, Osku (2024)
Tarkastelen kandidaatintutkielmassa kulutuskulttuurin käsitettä ja kulutuskriittistä taidetta soveltaen niihin liittyvää teoriaa Barbara Krugerin 1980-luvun kuvakollaasitaiteen tutkimiseen. Analysoin teoksia etenkin kulutukseen liittyvän yhteiskunnallisen tutkimuksen näkö-kulmasta ja käsittelen myös sitä, miten kollaasit liittyvät laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kulutuskriittisen taiteen kontekstiin. Tutkimuskysymykseni on se, miten Kruger on käsitellyt kollaasiteoksissaan kuluttamista. Tutkimusmetodinani on ikonologinen kuva-analyysi, jonka lisäksi hyödynnän teoreettisena viitekehyksenä sosiologi Mike Featherstonen postmodernia kulutuskulttuuria koskevaa teoriaa. Tutkimukseni pääväite on se, että Krugerin kollaasiteoksista ilmeneviä kuluttamiseen liittyviä teemoja ovat etenkin identiteetin kaupallistaminen ja mainonnan vaikutus kulutuskulttuurissa. Teoksissa näitä ilmiöitä ja niiden vaikutuksia kuvaillaan ja kommentoidaan kriittisesti. Kollaaseissa hyödynnetään erilaisia postmoderniin taiteeseen ja käsitetaiteeseen liittyviä keinoja, kuten ironiaa, intertekstuaalisuutta ja valmiiden kuvien jälleenkäyttämistä.