Rautastatuksen yhteys maksimaaliseen hapenottokykyyn ja suorituskykyyn naiskestävyysurheilijoilla - Kinnunen, Veera (2024)
Rauta on ihmiselle välttämätön hivenaine, sillä se osallistuu elimistössä hapenkuljetukseen sekä energia-aineenvaihduntaan. Raudan merkitys korostuu urheilijoilla, sillä heikentyneen rautastatuksen on osoitettu laskevan suorituskykyä johtuen heikentyneestä hapenkuljetuksesta ja oksidatiivisesta kapasiteetista. Heikentyneelle rautastatukselle altistavat raudan liian vähäinen saanti, sen kasvanut menetys ja puutteellinen imeytyminen. Raudanpuutteen riski sekä esiintyvyys ovat naiskestävyysurheilijoilla korkeammat verrattuna muuhun väestöön. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella rautastatuksen yhteyttä maksimaalisen hapenottokykyyn sekä suorituskykyyn naiskestävyysurheilijoilla.