Nuoren kroonisen sairauden yhteys koettuun yksinäisyyteen toisella asteella - Kallio, Merika; Yli-Perttala, Anne (2024)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli tarkastella nuorten kroonisten sairauksien yhteyttä sosiaaliseen ja emotionaaliseen yksinäisyyteen toisella asteella sekä vanhemman kasvatustyylin lämpimyyden roolia yksinäisyydeltä suojaavana tekijänä. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston Koulupolku: Alkuportailta jatko-opintoihin -tutkimushanketta. Tutkimuksemme aineisto on kerätty neljältä eri paikkakunnalta itsearviointilomakkein vuonna 2018 nuorten opiskellessa kolmatta vuotta toisella asteella. Lisäksi käytimme vuonna 2016 kerättyä vanhempien aineistoa, jolloin nuoret opiskelivat 9. luokalla. Lopullisen aineiston muodosti 1780 toisen asteen opiskelijaa. Tutkimme ristiintaulukoinnin avulla niin kroonisesti sairaiden nuorten sosiaalisen ja emotionaalisen yksinäisyyden kokemuksia kuin myös sukupuolen ja multimorbiditeetin eli päällekkäisten sairauksien yhteyttä näihin yksinäisyyden kokemuksiin. Vanhemman kasvatustyylin lämpimyyden yksinäisyydeltä suojaavaa vaikutusta tarkastelimme binäärisen logistisen regressioanalyysin avulla. Tulokset osoittivat, että kroonisesti sairaat nuoret kokevat todennäköisemmin sosiaalista yksinäisyyttä verrattuna nuoriin, joilla ei ole kroonista sairautta. Lisäksi havaitsimme, että kroonisesti sairaat tytöt ovat poikia suuremmassa riskissä kokea sosiaalista yksinäisyyttä. Vastaavia yhteyksiä emotionaalisen yksinäisyyden osalta ei havaittu. Tulokset osoittivat myös, että multimorbiditeetti lisää niin sosiaalisen kuin emotionaalisen yksinäisyyden kokemisen riskiä. Vanhemmuuden lämpimyydellä ei havaittu olevan muuntavaa vaikutusta kroonisen sairauden ja sosiaalisen yksinäisyyden väliseen yhteyteen. Emotionaalisen yksinäisyyden osalta tarkastelua ei voitu suorittaa aineiston puutteellisuuden vuoksi. Tulosten perusteella voidaan todeta, että krooniset sairaudet lisäävät etenkin sosiaalisen yksinäisyyden kokemisen riskiä nuoruudessa. Tämän vuoksi kroonisten sairauksien yhteys nuorten kokemaan yksinäisyyteen tulisi ottaa paremmin huomioon yksinäisyyden ennaltaehkäisyssä esimerkiksi vertaistuen keinoin oppilas- ja terveydenhuollossa.