”Heitetään sinne syvään päätyyn suoraan” : musiikinopettajien kokemuksia etäopetuksen ensihetkillä - Rantamo-Erkkilä, Mia; Erkkilä, Ilmari (2024)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia opettajien näkemyksiä musiikin etäopetuksesta. Keväällä 2020 Suomessa siirryttiin etäopetukseen COVID-19-pandemian seurauksena. Etäopetuksen valmistelu tapahtui nopeasti, ja se oli opettajille uusi opetuksen toteuttamisen muoto. Musiikin etäopetuksessa on erityisiä haasteita, koska opetus perustuu usein yhteissoittoon ja opiskelu tapahtuu tyypillisesti muiden oppilaiden kanssa. Musiikin opettajien kokemusten selvittäminen antaisi arvokasta tietoa siitä, kuinka etäopetusta tulisi jatkossa toteuttaa. Tutkimus keskittyi kahteen pääkysymykseen: Mitä menetelmiä opettajat ovat käyttäneet musiikin etäopetuksen toteuttamiseksi ja millaisia kokemuksia heillä on etäopetuksesta. Tutkimus suoritettiin haastattelemalla kahta luokanopettajaa ja yhtä musiikin aineenopettajaa. Tutkimus tehtiin fenomenologisesta näkökulmasta, ja haastattelut suoritettiin puolistrukturoidun teemahaastattelun periaatteiden mukaisesti. Haastatteluaineisto analysoitiin sisällönanalyysin avulla. Etäopetus loi erityisiä haasteita opettajan ja oppilaiden väliselle vuorovaikutukselle. Teknologian käyttö musiikin opetuksessa ei ollut uusi asia, mutta sen täydellinen hyödyntäminen oli monille opettajille uutta. Tulokset osoittivat, että äkillinen siirtyminen etäopetukseen oli opettajille sekä haastavaa että kuormittavaa. Tämä johtui monista tekijöistä. Etäopetus vaati opettajilta uudenlaista pedagogista ajattelua ja suunnittelua, koska perinteiset opetusmenetelmät eivät välttämättä toimineet etäympäristössä. Tämä vaati opettajilta ylimääräistä aikaa ja vaivaa, mikä lisäsi heidän työkuormaansa.