Suosittelujärjestelmien vaikutus kuluttajakäyttäytymiseen suoratoistopalveluissa - Lahdenvesi, Eveliina (2024)
Suosittelujärjestelmien käyttö on yleistynyt suoratoistopalveluiden laajentuessa eri media-aloilla, ja ne ovat suurina vaikuttajina määrittämässä millaista mediaa kulutamme päivittäin. Suosittelujärjestelmät ovat keskeinen osa suoratoistopalveluiden toimintaa ja ne tarjoavat palveluiden käyttäjille personoituja suosituksia keräämänsä käyttäjädatan perusteella. Tässä kandidaatintutkielmassa pyritään selvittämään, miten suosittelujärjestelmät vaikuttavat kuluttajakäyttäytymiseen suoratoistopalveluissa. Suosittelujärjestelmien yleisyys ja niiden vaikutus, sekä kuluttajakäyttäytymisen ymmärtämisen tärkeys tekevät aiheesta tutkimuksen arvoisen. Tämä kandidaatintutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja tutkimuskysymykseen pyrittiin vastaamaan käyttämällä lähteinä artikkeleita, tieteellisiä tutkimuksia ja blogitekstejä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että suosittelujärjestelmät vaikuttavat kuluttajien käyttäytymiseen eri tavoin. Ne auttavat käyttäjiä löytämään heitä kiinnostavia sisältöjä helpommin, lisäten heidän kuluttamansa sisällön määrää ja pitäen heidät palvelun parissa pidempiä aikoja. Lisäämällä käyttäjien kuluttaman sisällön määrää ja luomalla asiakastyytyväisyyttä ne voivat myös sitouttaa käyttäjiä palveluihin. Ne voivat vaikuttaa myös käyttäjien kuluttaman sisällön monipuolisuuteen, laajentaen tai supistaen sitä, sekä ne voivat johdattaa käyttäjät kaikukammioon (eng. echo chamber). Suosittelujärjestelmät voivat aiheuttaa myös suoratoistopalveluiden liiallista käyttöä, niiden pidentäessä käyttäjien kuluttamaa aikaa palvelun parissa.