Proteiininsaannin ja lihashypertrofian välinen yhteys - Kütt, Santtu (2024)
Luurankolihaskudoksen ylläpito on välttämätöntä korkealle elämänlaadulle ja pitkälle elämälle. Sarkopenian (lihaskato) yleistyessä on tärkeää, että proteiininsaannin yhteydestä luurankolihaskudoksen ylläpitoon ja kehittymiseen saadaan luotettavaa tutkimusnäyttöä. Lisäksi lihashypertrofia on monen ajanvietetreenaajan tavoitteena, ja näin ollen yhdistyy useiden ihmisten terveyteen. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää pääruokatyyppisten eläinproteiinin lähteiden (kala-, kana- ja liharuoat) käyttötiheyden mahdollisia yhteyksiä lihaksen poikkipinta-alan muutoksiin ja tarkastella, selittävätkö erot yksilöiden pääruokatyyppisten eläinproteiinin lähteiden käyttötiheydessä, yksilöiden välisiä eroja harjoitusjakson aikana saavutetussa lihashypertrofiassa.