Poliittinen lestadiolaisuus Suvi Ratisen romaanissa Matkaystävä - Luukkainen, Kaisla (2024)
Tässä kirjallisuuden maisterintutkielmassa tutkitaan poliittista lestadiolaisuutta Suvi Ratisen romaanissa. Matkaystävä (2019). Teoreettisen viitekehyksen tutkimukselle luovat poliittisen teologian ja poliittisen lestadiolaisuuden käsitteet ja teoretisoinnit. Eräänlainen kiteytys poliittisesta teologiasta on, että nykymuodossaan sen voidaan ajatella olevan joukko erilaisia akateemisia lähestymistapoja, joita yhdistää pyrkimys analysoida uskonnon ja politiikan keskinäisiä suhteita. Lestadiolaisuutta ja poliittista lestadiolaisuutta on aiemmin Suomessa tutkittu laajalti Lapin yliopiston tutkimushankkeissa. Lestadiolaisuutta käsittelevää kaunokirjallisuutta on puolestaan tutkittu runsaasti Pauliina Rauhalan romaanin Taivaslaulu (2013) kautta. Tämä tutkimus jatkaa lestadiolaisuutta käsittelevän kaunokirjallisuuden tutkimusten traditiota tuomalla siihen mukaan tutkimattoman kohdeteoksen ja puoluepoliittisen viitekehyksen.