Varhaiskasvatuksen opettajien käsityksiä musiikki-instrumentteihin tutustumisesta varhaiskasvatuksen musiikkikasvatuksessa : laadullinen tutkimus - Savolainen, Aino; Pohjoisvirta, Venla (2024)
Musiikkikasvatuksen yhtenä toimintatapana varhaiskasvatuksessa on instrumentteihin tutustuminen. Musiikin ja instrumenttien merkitys on suuri varhaiskasvatuksessa, mutta instrumenttien roolia ei vielä tunneta hyvin. Tavoitteena oli selvittää instrumenttien roolia varhaiskasvatuksen musiikkikasvatuksessa. Tutkimusote oli laadullinen ja tutkimus toteutettiin haastattelemalla sekä jakamalla verkkokyselyä varhaiskasvatuksen opettajille maaliskuussa 2024. Kaksi kunnan päiväkodissa työskentelevää varhaiskasvatuksen opettajaa osallistui Teamsin välityksellä haastatteluihin, ja verkkokyselyyn osallistui 7 opettajaa. Verkkokyselyä jaettiin sosiaalisen median ryhmään ja omille tuttaville. Analyysimenetelmäksi valikoitui aineistolähtöinen sisällönanalyysi ja kaikki vastaukset analysoitiin yhdessä, sillä kysymykset olivat haastattelussa ja kyselyssä samat. Tutkimustulosten mukaan varhaiskasvatuksen opettajat näkivät musiikin tärkeänä ja suhtautuivat siihen positiivisesti. Opettajien innokkuus musiikkikasvatusta ja instrumenttien käyttämistä kohtaan vaihtelivat, ja instrumentteja oli eri tavoin saatavilla heidän yksiköissään. Opettajat kertoivat käyttävänsä lasten kanssa pääsääntöisesti kehosoittimia, itsetehtyjä soittimia sekä rytmisoittimia. Opettajat kertoivat mahdollistavansa lasten vapaata tutustumista ja kokeilemista eri instrumentteihin ja he hyödyntävät eri työvälineitä, kuten Youtubea. Instrumentteihin tutustumisessa merkittäviksi asioiksi nostettiin esimerkiksi säännöllisyys ja positiiviset kokemukset, mutta myös rajoittavia tekijöitä ilmeni, kuten kasvattajan oma osaaminen ja resurssit.