Perheen perustamiseen vaikuttavat tekijät nuorilla naisilla - Wallenius, Annakaisa (2024)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat nuorilla naisilla lapsen hankintaan ja perheen perustamiseen. Ajankohtaiseksi aiheen tutkimisen tekee syntyvyyden lasku ja ensimmäisen lapsen saamisen myöhentyminen. Aineiston muodostaa 27 kappaletta vapaamuotoisia kirjoitelmia, joissa kertojat kertovat, minkälaisesta perheestä he haaveilevat. Kaikki kirjoitelmien kirjoittajat olivat korkeakouluopiskelijoita. Kyseessä oli laadullinen tutkimus. Tutkimuksen perusteella nuorten naisten perheen perustamiseen odotuksiin vaikuttavat seuraavat asiat: oikea aika, opintojen loppuun saattaminen ja työelämään siirtyminen, asunto ja parisuhde. Tutkimuksen tuloksista ilmeni, että vastanneiden mielestä perhettä perustettaessa tulisi olla jo työelämässä vakituisessa työsuhteessa. Aika oli merkityksellinen, koska kirjoittajat kokivat, että lapsen hankinta tulisi sijoittaa 30-ikävuoden kohtaan. Tutkimuksen tuloksista ilmeni myös, että naisille aika on erityisen merkityksellinen tekijä mietittäessä perheen perustamista. Bergin (2024) mukaan naisten hedelmällisyys heikkenee jo 30 ikävuoden jälkeen. Toivottu perherakenne tutkimukseen osallistuvien mukaan oli perin normatiivinen, ydinperhe heterovanhemmilla.