Opettajien kokemuksia älylaitteiden käytöstä opetuksessa - Kinnunen, Hanna (2024)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää opettajien kokemuksia digitaalisen teknologian käytöstä opetuksessa sekä heidän näkemyksistään tähän liittyvistä pedagogisista ratkaisuista. Lisäksi tavoitteena oli selvittää, millaiseksi opettajat kokevat osaamisensa älylaitteiden käytön opetuksessa. Tarkoituksena oli saada tietoa, kuinka opettajat sisällyttävät älylaitteiden käytön opetukseen. Tämän fenomenologis-hermeneuttisen tutkimuksen teoreettinen tausta on rakentunut aiempiin tutkimuksiin tutustumalla. Aineistonkeruumenetelmänä oli puolistrukturoitu teemahaastattelu, johon osallistui kuusi luokanopettajaa ja erityisopettajaa eri puolilta Suomea. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Aineistosta nousi keskeisenä asiana esille, että opettajien kokemukset älylaitteiden käytöstä opetuksessa ovat monimuotoisia ja vaihtelevia. Useimmat opettajat uskoivat älylaitteiden lisäävän oppimisen tehokkuutta ja monipuolisuutta. Tutkimus vahvistaa käsityksen siitä, että opettajien digitaidoilla on vaikutus älylaitteiden käyttämiseen opetuksessa. Tulokset eivät ole yleistettävissä pienen osallistujamäärän vuoksi koskemaan kaikkia opettajia. Tuloksista saa alustavan käsityksen opettajien teknologiaosaamisen ja koulutuksen roolista heidän älylaitteiden käyttämisessä ja kokemuksissa osana opetusta.