Lukemisen haasteiden yhteys tunneperäiseen kouluun kiinnittymiseen ja erot sukupuolten välillä - Hakamäki, Heidi (2024)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin alakoulun lukemisen haasteiden yhteyttä yläkoulun tunneperäiseen kouluun kiinnittymiseen koetun sosiaalisen tuen näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena oli kaventaa lukemisen haasteiden ja tunneperäisen kouluun kiinnittymisen välistä tutkimusaukkoa. Tutkimuksessa hyödynnetty aineisto on kerätty osana Alkuportaat-seurantatutkimusta. Aineistossa lukutaitoa mitattiin luetun ymmärtämisen ja teknisen lukutaidon testeillä ja tunneperäistä kouluun kiinnittymistä kyselyn avulla. Aineisto koostui 1370 oppilaasta ja se kerättiin vuosina 2010 ja 2014 oppilaiden ollessa kolmannella ja seitsemännellä luokalla. Tutkimuksen analyysit toteutettiin monimuuttujaisen varianssianalyysin avulla. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että dyslektikot, hyperlektikot, heikot lukijat ja vähintään ikätasoisesti lukevat eivät eronneet toisistaan siinä, miten he kokevat tunneperäistä kouluun kiinnittymistä (sosiaalista tukea) yleisesti seitsemännellä luokalla. Kuitenkin heikot lukijat kokivat saavansa vähemmän sosiaalista tukea perheeltä kuin muut. Dyslektikko-tytöt kokivat saavansa enemmän sosiaalista tukea perheeltä kuin muut, mutta pojilta vastaavaa eroa ei löytynyt. Pienten erojen vuoksi kaikkien oppilaiden tunneperäisen kouluun kiinnittymisen tukeminen on tärkeää lukutaidosta riippumatta. Heikkojen lukijoiden kokema heikompi perheen tuki nostaa esiin tarpeen selvittää heidän vanhempiensa keinojen riittävyyttä lastensa tukemiseen. Dyslektikko-tyttöjen kokemasta korkeammasta perheen tuesta on mahdollisuus tulosten sattumanvaraisuuteen.