Karttoja näkymättömään : merikarttojen ja Hilma af Klintin De tio största -sarjan vertaileva tutkimus - Rouhiainen, Sanna (2024)
Tutkielmani jatkaa ja laajentaa Julia Vossin huomioita Hilma af Klintin (1862-1944) taiteen yhteyksistä suvun kartantekijöiden perinteeseen. Tutkielmassani vertailen ruotsalaisen abstraktin taiteen pioneerin Hilma af Klintin De tio största -sarjan neljää maalausta taiteilijan isoisän, Gustaf af Klintin (1771-1840), tekemään Itämeren keskiosan karttaan. Selvitän, millaisia yhteyksiä maalausten ja kartan välillä voidaan havaita formaalien piirteiden analyysin ja laadullisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimusotteeni on vertaileva. Vertailu kohdistuu aineiston viivoihin, muotoihin, teksteihin, tekoprosesseihin, funktioihin ja tavoitteisiin. Erityisesti prosessien, funktioiden ja tavoitteiden analyysissä vertailen maalauksia karttoihin ja kartoittamiseen yleisemmin.