Mentaalisten mallien vaikutukset järjestelmäkehitykseen - Purola, Varpu (2024)
Teknologisten järjestelmien käytettävyys ja toiminnan tehokkuus vaikuttavat suoraan liiketoiminnan kannattavuuteen. Tutkimuksen taustalla oli yrityksen havainto käyttäjäryhmien eriytyneistä järjestelmän käyttötavoista, joista osa oli kehittäjien näkökulmasta ei toivottuja. Mentaalisten mallien tutkiminen perustui tarpeeseen ymmärtää, miten käyttäjät käsittävät ja tulkitsevat järjestelmää, ja miten he suunnittelevat omaa toimintaansa suhteessa tavoitteisiinsa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, onko kehittäjien ja käyttäjien mentaalisten mallien välillä eroja, sekä tutkia mallien eriytymisen taustalla vaikuttavia syitä ja niiden mahdollista vaikutusta järjestelmän koettuun käytettävyyteen.