WhatsAppin työyhteisöviestinnällisen käytön vaikutukset työyhteisön ryhmädynamiikkaan pk-yrityksissä - Karjula, Taneli (2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan, miten WhatsAppin käyttäminen pienten ja keskisuurten yritysten työyhteisöviestinnässä vaikuttaa työyhteisön ryhmädynamiikkaan. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää WhatsAppin työyhteisöviestinnällisen käytön ja eri ominaisuuksien vaikutuksia työyhteisön ryhmäprosesseihin ja sosiaalisiin suhteisiin sekä sen johtamiseen, vuorovaikutukseen ja ilmapiiriin. Laadullisen tutkimuksen kirjallisuuskatsauksen muodostaa WhatsApp-alustan, pk-yritysten IT-käyttöönottotekijöiden, työyhteisön ryhmädynamiikan, työyhteisöviestinnän ja digivälitteisen vuorovaikutuksen aihealueet. Empiiriset tulokset muodostuivat yhdeksästä teemahaastattelusta, joiden haastateltavat olivat eri toimialoilla toimivien pk-yritysten johtohenkilöitä. Haastatteluaineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla, minkä tuloksena muodostuneet 10 pääluokkaa ovat tutkielman tulosluvun alalukuja. WhatsApp on Suomen suosituin sosiaalisen median alusta ja pikaviestintäväline. Pk-yritysten päätöksenteko on hyvin keskitettyä, ja esimerkiksi viestintävälineen käyttöönottoon liittyvät päätökset perustuvat usein johdon omiin asenteisiin, kokemuksiin ja uskomuksiin. WhatsApp on helppo käyttöönottaa sen arkielämän suosion ansiosta. Lisäksi se on ennestään tuttuna palveluna helppo käyttää ja omaksua työyhteisössä. Tästä syystä WhatsAppin työyhteisöviestinnällinen käyttö on suosittu ilmiö etenkin rakennusalalla toimivien pk-yritysten keskuudessa, joissa tapahtuu paljon työn jokapäiväisiin rutiineihin liittyvää nopeaa tiedonvaihtoa erityyppisissä ja -kokoisissa viestintäverkostoissa. Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että WhatsAppilla on suuri potentiaali työyhteisöviestinnässä, mutta sen lukuisten ominaisuuksien käyttöaste ja hyödyntäminen yrityksissä on hyvin yksilöllistä. Työyhteisön ryhmädynamiikka on WhatsAppin digivälitteisessä vuorovaikutuksessa monilta osin samanlainen kuin fyysisellä työpaikalla, mutta esimerkiksi koheesio muodostuu erilaisista ainesosista. WhatsApp myös moninkertaistaa työyhteisön tiedonkulun volyymia ja nopeutta, ja on mediana hyvin ilmaisuvoimainen. Tutkielma tarjoaa kattavasti tietoa WhatsAppin vaikutuksista esimerkiksi sosiaaliseen pääomaan, sosiaaliseen vaikutukseen ja viestintärakenteisiin, ja tarjoaakin mielenkiintoisia näkökulmia pk-yritysten johtohenkilöille työyhteisöviestinnän johtamiseen ja koordinointiin WhatsAppissa.