Pienten lasten vanhempien toiveet ja odotukset tulevaisuuden yhteisvanhemmuudesta - Hölttä, Jina (2024)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli kuvata ja ymmärtää sitä, millaisia odotuksia ja toiveita pienten lasten vanhemmilla on tulevaisuuden yhteisvanhemmuudesta. Tutkimuksessa tarkasteltiin lisäksi sitä, millaisia asioita vanhemmat haluaisivat säilyttää yhteisvanhemmuudessaan ja onko mahdollisesti jotain, mitä he haluaisivat muuttaa tulevaisuudessa. Aihe on ajankohtainen ja sille on yhteiskunnallista tarvetta muun muassa työn ja perheen yhteensovittamisen haasteiden näkökulmasta. Tutkimus antaa merkityksellistä tietoa perheiden kanssaan työskenteleville eri alojen ammattilaisille. Tutkimus oli laadullinen tutkimus ja sen aineisto on osa Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteistyössä THL:n ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa toteuttamaa ja Suomen Akatemian rahoittamaa kansainvälistä tutkimushanketta: ”Yhteisvanhemmuuteen oppimassa: Vertaileva pitkittäistutkimus yhteisvanhemmuuden rakentumisesta vanhemmuuteen siirtymävaiheessa (CopaGloba)”. Aineisto koostui 60 vanhemman puolistrukturoiduista haastatteluista ja se analysoitiin hyödyntäen temaattista analyysia. Tulokset osoittivat, että pienten lasten vanhempien odotukset ja toiveet tulevaisuuden yhteisvanhemmuudesta liittyivät vanhempien väliseen yhteyteen, vanhempien väliseen yhteistyöhön, vanhempien ja perheen yhdessäoloon, vanhemmuuden voimavaroihin sekä kehittymiseen (yhteis)vanhemmuudessa.