Z-sukupolven odotuksia työurasta ja uramenestyksestä - Lammi, Jaakko (2024)
Z-sukupolvi on työelämän nuorin sukupolvi. Samaan aikaan, kun vanhemmat sukupolvet siirtyvät työelämästä eläkkeelle, organisaatioiden kilpailu työmarkkinoilla osaavasta työvoimasta kovenee väestörakenteen muutoksen vuoksi. Tämä korostaa työnantajien tarvetta motivoida ja sitouttaa nykyisiä työntekijöitä sekä houkutella uusia osaajia. Tämän tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä Z-sukupolven odotuksista työuraa ja uramenestystä kohtaan suomalaisessa työelämäkontekstissa. Tutkimus suoritettiin laadullisena haastattelututkimuksena, johon osallistui kahdeksan korkeakoulun käynyttä uran alkuvaiheessa olevaa Z-sukupolven edustajaa. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin menetelmin. Tutkimuksen tulokset vahvistavat aiemman tutkimuksen ja kirjallisuuden käsityksiä moderneista urateorioista sekä Z-sukupolven urakäsityksistä. Z-sukupolven edustajille on tärkeää, että työura on merkityksellinen ja linjassa heidän henkilökohtaisten arvojensa kanssa. He painottavat työnantajien eettisyyttä ja vastuullisuutta ja etsivät työltä syvempää sisältöä sekä yhteiskunnallista vaikutusta. Lisäksi jatkuva oppiminen ja ammatillinen kehitys ovat tärkeitä, sillä ne tukevat työuran kestävyyttä ja tyytyväisyyttä. Uramenestys määrittyy vahvasti henkilökohtaisten arvojen kautta pikemminkin kuin pelkän palkan tai aseman mukaan. Uramenestyksen kannalta keskeisiä esiin nousseita tekijöitä olivat: ammatillinen kehitys, vastuun kasvu sekä työ ja vapaa-ajan tasapaino. Tutkimus vahvistaa käsitystä, että nykynuoret arvostavat työtä, joka tukee heidän henkilökohtaisia unelmiaan ja tavoitteitaan, eikä pelkästään tarjoa toimeentuloa.