Käyttäjiin kohdistuva tietojenkalastelu ja sen ehkäiseminen palveluntarjoajan sekä käyttäjän näkökulmasta - Orpana, Kia (2024)
Tietojenkalastelu on yksi suurimpia uhkia internetissä, joten se aiheuttaa turvallisuusriskin käyttäjille sekä palveluille. Uhkan suuruutta lisää myös erilaisten kalastelumenetelmien olemassaolo, sillä yhden menetelmän ehkäiseminen ei välttämättä suojaa toiselta menetelmältä. Lisäksi kalastelulla voidaan aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi arkaluontoisen tiedon päätyessä hyökkääjälle. Vahinkojen vähentämiseksi kalastelun ehkäiseminen sekä käyttäjien ja palveluiden turvallisuuden lisääminen on tärkeää. Kalastelun ehkäisyllä voidaan nostaa palveluiden turvallisuustasoa sekä parantaa arkaluontoisen tiedon suojausta tietojenkalastelua vastaan. Tämän takia tässä kandidaatin tutkielmassa käsitellään erilaisia tietojenkalastelun menetelmiä sekä menetelmiin soveltuvia ehkäisykeinoja. Ehkäisykeinot jaetaan palveluntarjoajalle sekä käyttäjälle soveltuviin keinoihin. Tämän pohjalta suoritetaan vertailu tietojenkalastelun ehkäisemisen eroista palveluntarjoajan ja käyttäjän näkökulmien välillä. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja tutkimusprosessissa on hyödynnetty tutkielman aiheeseen soveltuvia lähteitä. Tutkielman tuloksissa esitellään tarkasteltuihin tietojenkalastelumenetelmiin soveltuvia ehkäisykeinoja ja ehkäisykeinojen jakautumista palveluntarjoajan sekä käyttäjän näkökulmiin. Tämän pohjalta tuloksista päätellään, miten palveluntarjoajan ja käyttäjän näkökulmat poikkeavat toisistaan kalastelun ehkäisyssä. Tuloksien perusteella keskeisiksi eroiksi näkökulmien kannalta havaitaan kalastelun ehkäisyn takana oleva motiivi, näkökulmiin soveltuvien ehkäisykeinojen tyyppi sekä ehkäisykeinojen hyödyntäminen.