Transsukupuolisten henkilöiden nimenvalintaperusteet - Latukka, Hilma (2024)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää transsukupuolisten henkilöiden nimenvalintaperusteita, sekä selvittää, miten nimen valinta vaikuttaa henkilön identiteettiin. Tutkimuskysymykset ovat: 1. Millä perusteilla transsukupuoliset henkilöt valitsevat nimensä? 2. Miten nimi ja sen valinta vaikuttavat transsukupuolisen henkilön identiteettiin? Tutkimus sijoittuu nimistöntutkimuksen ja sosio-onomastiikan teoreettiseen viitekehykseen. Aineistona tutkimuksessa on teetetty verkkovälitteinen kyselytutkimus, jonka avulla on saatu sekä määrällistä että laadullista aineistoa. Määrällistä aineistoa käsitellään aineistossa kuvailevasti, ja laadullista aineistoa teemoitellaan. Analyysi on teorialähtöistä. Tutkimuksen tulokset ovat linjassa aiemman alan tutkimuksen kanssa. Transsukupuolisten henkilöiden nimenvalintaan vaikuttaa eniten nimen sukupuolittuneisuus tai sen puute sekä esteettiset seikat. Nimen vaihtamisella on pääosin myönteinen, vahvistava vaikutus henkilön sukupuoli-identiteettiin, ja uusi nimi koetaan vanhaa nimeä enemmän henkilön omaksi.