Pyhä ja paha – symbolit Emma Ainalan teoksessa Bed Time Barbie Parikkala - Pirinen, Maija (2024)
Tutkielma käsittelee kuvataitelija Emma Ainalan vuonna 2022 maalaamaa öljyväriteosta Bed Time Barbie Parikkala. Työn tarkoituksena on selvittää ikonografisen analyysin keinoin, millaisia symboleita kyseinen teos sisältää ja millaisen merkityksellisen kokonaisuuden hyödynnetyt symbolit luovat. Ikonografian lisäksi tutkielmassa on hyödynnetty teemoittelua, jonka avulla on lähestytty teoksessa esiintyviä symboleita sekä aiheita. Symboleiden identifioiminen ja tunnistaminen on tutkielmassa tehty hyödyntämällä erilaisia symbolioppaita, jotka painottuvat erityisesti keskiajan ja renessanssin taiteeseen sekä kristilliseen ja antiikin myyttien symboliikkaan. Painotuksen syy liittyy Bed Time Barbie Parikkala -teoksesta nopeasti tunnistettaviin symboleihin, kuten sädekehään ja kyyhkyseen. Teoksen symboliikka liittyy oleellisesti mytologisiin ja kristillisiin aiheisiin ja hallitsevaksi narratiiviksi voidaan tunnistaa kysymys ”hyvästä” naiseudesta. Teoksen naisfiguurien kantaman symboliikan perusteella voidaan huomata naisille asetettuihin rooleihin liittyvää kahtiajakautumista, madonna-huora -kompleksin tapaisesti, sekä toisaalta viitteitä naisten toisiaan tukevasta narratiivista. Symboliikkansa ja merkityksellisen kokonaisuutensa perusteella Bed Time Barbie Parikkala edustaa esimerkillisesti Emma Ainalan taidetta ja tyyliä, sillä Ainalalle on tyypillistä kuvata taiteessaan naishahmoja sekä ottaa kantaa ajankohtaisiin teemoihin.