“Girl, you’re still cancelled” : analysis of public ‘cancel culture’ apologies and responses - Minkkinen, Laura (2024)
Julkisten anteeksipyyntöjen määrä on kasvanut viimeisten vuosikymmenten aikana. Tiedot ja huhut erilaisista julkisuudenhenkilöiden tekemistä rikkeistä leviävät nopeasti sosiaalisen median alustoilla, minkä lisäksi 2020-luvun alun ”cancel-kulttuuri” voi toimia pelotteena sille, että tiedon leviämiseen on reagoitava nopealla julkisella lausunnolla. Tässä tutkielmassa tarkastellaan neljää julkisuudenhenkilön esittämää anteeksipyyntöä sekä niihin sosiaalisen median palvelu X:ssä (ent. Twitter) reagoivia kommentteja. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, kuinka anteeksipyynnöissä käytettiin interpersonaalisten anteeksipyyntöjen elementtejä sekä imagonkorjausstrategioita, ja kuinka anteeksipyyntöjen hyväksymistä tai torjumista perusteltiin sosiaalisessa mediassa. Lisäksi tutkittiin, millaisia teemoja tutkimusmateriaalissa esiintyi.