Enhancing Productivity with AI During the Development of an ISMS, Case Kempower - Niemeläinen, Atro (2024)
Hyökkäykset kyberturvallisuutta vastaan ovat lisääntyneet ja kehittyneet huimaa vauhtia, jonka takia eri alojen yritykset tarvitsevat tietoturvan johtamisjärjestelmän turvaamaan organisaationsa informaatiota. Muun muassa ISO 27001 on standardi, jonka viitekehyksien mukaan yritykset voivat tehdä oman tietoturvan johtamisjärjestelmänsä ja hakea siihen sertifikaattia. Samaan aikaan tekoäly on kehittynyt ja sen käyttö on yleistynyt huimaa vauhtia ja organisaatiot ottavatkin käyttöön eri tekoälyohjelmia. Tietoturvan johtamisjärjestelmän rakentaminen on aikaa ja rahaa vievä prosessi. Tässä Pro Gradu -tutkielmassa tutkitaan, kuinka tätä prosessia voitaisiin tehostaa hyödyntämällä tekoälyä muun muassa dokumentoinnin ensimmäisten luonnosten generoimisessa. Tutkielma käsittelee Kempower nimisen yrityksen tietoturvan johtamisjärjestelmä projektia ja siihen kuuluvia lukuisia eri vaiheita. Tutkielmassa käsitellään myös tekoälyn riskejä, tietoturvan elinkaarta ja muun muassa ISO 27001 standardia. Tutkielma toteutettiin puolistrukturoituja haastatteluita hyödyntäen. Haastateltaviksi valikoitui henkilöitä, jotka olivat projektissa mukana. Kempower nimitti projektiin eri liiketoimintafunktioista kyberresurssi henkilöitä, joiden tehtävänä oli tarkastaa Kempowerin kyberturvallisuus tiimin tekoälyn avulla tekemät dokumentit. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että tekoälyn hyödyntäminen tietoturvan johtamisjärjestelmän tekemisessä säästi paljon resursseja. Sen huomasi selkeimmin projektin dokumentaatio vaiheessa. Tekoäly teki projektista mielekkäämmän ja se toi uusia näkökulmia asioihin. Tekoälyn avulla päästiin myös eroon tyhjän paperin kammosta, kun syöttämällä kehotteen tekoälylle sai aina dokumentin työstön käyntiin nopeasti. Tiedonhaku on aikaa vievä prosessi, joka saatiin eliminoitua melkein kokonaan tekoälyä hyödyntämällä. Tutkielmassa käsiteltiin myös tekoälyn käytön haittapuolia projektissa, joita oli muun muassa Kempower spesifin tiedon puute dokumentaation luonnoksista ja oppimisen puute ISO 27001 standardin eri kontrolleista tekoälyn käytön takia.